SUA și Rusia au ajuns la un acord pe tema armelor chimice siriene. Acestea trebuie distruse până la jumătatea lui 2014

Data publicării:
siria5362942-AFP Mediafax Foto---6

Secretarul de Stat american John Kerry a prezentat la Geneva un plan de acțiune în șase puncte, conform căruia Siria trebuie să predea o listă completă cu stocurile de arme chimice, într-o săptămână.

Acordul poate fi consolidat de o rezoluție ONU, susținută de amenințarea cu sancțiuni sau forță, dacă termenii planului nu sunt respectați.

John Kerry a mai spus că inspectorii vor sosi pe teren până în noiembrie, iar stocurile trebuie înlăturate sau distruse până la jumătatea lui 2014. „Nu e loc de joacă”, a avertizat secretarul de stat.

Cele șase puncte sunt următoarele: Siria trebuie să prezinte într-o săptămână lista completă a stocurilor, proceduri extraordinare din Convenția asupra armelor chimice vor permite distrugerea rapidă a stocurilor, Siria trebuie să ofere inspectorilor acces imediat și deplin la toate stocurile, toate armele chimice trebuie distruse, ONU va acorda susținere logistică și respectarea prevederilor poate fi susținută prin capitolul VII al Cartei ONU, care permite folosirea forței.

Între timp, Inspectorii ONU au finalizat raportul privind atacul cu arme chimice de la Damasc.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri