Summitul G20: Conflictul din Siria ar putea fi mediat de ONU

Data publicării:
summit g20 turcia GettyImages-497134038

Locuitorii lumii libere au fost atacaţi de terorişti. Ne-am exprimat cu toţii solidaritatea, dar vorbele nu sunt suficiente. Este timpul să trecem la acţiune”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Acesta este mesajul general transmis de liderii prezenţi la summitul G20 din Turcia. Atentatele de la Paris au schimbat agenda întâlnirii, aşa că în aceste două zile, ameninţarea teroristă va fi principalul subiect de discuţie. „A fost un atac împotriva valorilor universale”, spun liderii lumii, care cer măsuri pentru oprirea finanţării teroriştilor.

„Reţelele teroriste nu pot acţiona fără banii care circulă prin sistemele financiare ale multor ţări. Vom putea opri această ameninţare doar dacă vom coopera în privinţa tranzacţiilor suspecte”, a mai adăugat Donald Tusk.

Preşedintele Francois Hollande este singurul lider care nu participă la summitul G20, iar în lipsa lui, ceilalţi şefi de stat şi de guvern au căzut de acord să întărească paza în aeroporturile din propriile ţări şi la punctele de trecere a frontierei.

Preşedintele american Barack Obama a promis o dublare a eforturilor pentru distrugerea grupării Statul Islamic şi a avut o întâlnire de o jumătate de oră cu Vladimir Putin, în care au discutat în special despre situaţia din Siria şi ameninţarea reprezentată de ISIS.

Lupta împotriva ameniţării teroriste şi ajutarea milioanelor de oameni care şi-au pierdut casele sunt posibile doar printr-un efort comun al comunităţii internaţionale”, a spus Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

La rândul său, Barack Obama, preşedintele Statelor Unite, a declarat: „Cerul s-a întunecat din cauza acestor atacuri oribile. Uciderea unor oameni nevinovaţi pe baza unei ideologii bolnave este un atac asupra lumii civilizate”.

Este o opinie împărtăşită şi de liderul Bisericii Catolice, care s-a rugat în Piaţa Sfântul Petru pentru victimele atacurilor din Paris.

Violenţa şi ura nu rezolvă problemele umanităţii, iar folosirea numelui lui Dumnezeu pentru a justifica aceste acte este o blasfemie”, a spus Papa Francisc.

Tragedia din Paris l-a impresionat şi pe secretarul general al Naţiunilor Unite. Ban Ki Moon susţine că după aceste atacuri, lumea are un moment rar de oportunitate diplomatică pentru a pune capăt violenţei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...