Supervirusul mortal adus din Africa de un pacient din Anglia

Data actualizării: Data publicării:
variola
Copil din Liberia infectat cu variola maimuței (Fotografie din 1971) FOTO: Guliver/ GettyImages
Din articol

Un supervirus care provine din Africa a fost depistat la un pacient din Anglia. Medicii au confirmat că persoana a fost diagnosticată cu „monkeypox” - o formă de variolă a animalelor, dar întâlnită și la om - o infecție virală rară, care poate fi mortală.

Se crede că pacientul a contractat infecția în timpul unei vizite pe care a făcut-o în Nigeria, potrivit Institutului de Sănătate Publică din Anglia, citat de BBC NEWS.

Potrivit OMS, boala este similară cu variola umană, este mai ușoară, dar poate fi mortală. Pacientul a fost transferat la un centru de boli infecțioase din Londra.

Oficiali din Sănătate spun că au implementat „proceduri rapide de control a infecției” și, în acest sens, au fost deja contactați toți pasagerii care au călătorit în proximitatea pacientului.

Specialiștii spun că, de obicei, persoanele diagnosticate cu această boală sunt vindecate după câteva săptămâni de tratament, însă sunt și forme mai grave, care pot duce la deces.

Infecția nu se răspândește ușor între oameni și, în acest moment, nu există niciun risc pentru populația din Anglia.

Nu este pentru prima dată când super virusul a ajuns în Marea Britanie. Anul trecut a mai fost stabilit acest diagnostic la o persoană, însă sursa citată nu a obținut informații cu privire la evoluția pacientului respectiv.

Ce este variola

Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul secolelor. În secolul al XX-lea, au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni.

Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și au căzut victime acestei boli două milioane. În același an Organizația Mondială a Sănătații a desfășurat o campanie intensă de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la această boală.

În 1977, variola a fost total eradicată și de atunci nu s-a mai semnalat niciun caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri