Ţara care îşi mută capitala pentru că a început să se scufunde în mare: „Povara pe care o duce în acest moment este mult prea grea”

Data actualizării: Data publicării:
Jakarta old town in Indonesia capital city.
FOTO: Getty Images

O regiune acoperită de junglă din estul insulei Borneo va deveni noua capitală a Indoneziei, în condiţiile în care actuala capitală, Jakarta, se scufundă accelerat în Marea Java, relatează CNN.

Îngrijorările cu privire la sustenabilitatea centrului politic al Indoneziei, Jakarta, o capitală congestionată, aglomerată şi în proces de scufundare în mare, au dus la hotărârea de a construi o nouă capitală. Relocarea a fost anunţată luni de preşedintele ţării.

Locul propus, în apropierea oraşelor subdezvoltate Balikpapan şi Samarinda, este radical diferit de acuala capitală, „inimafinanciară şi politică a Indoneziei, un centru de putere masiv. Autorităţile recunosc că transferul va fi o acţiune complicată şi costisitoare.

Însă expansiunea rapidă a Jakartei din ultimii ani a venit cu o mulţime de probleme şi îngrijorări legate de mediu, economie şi siguranţă.

O ţară mare, independentă de 74 ani, Indonezia nu şi-a ales niciodată capitala. Povara pe care o duce Jakarta în acest moment este mult prea grea”, a declarat preşedintele Indoneziei.

Ambiţiosul proiect de mutare a capitalei va costa în jur de 34 miliarde de dolari, iar autorităţile din ţară au precizat anterior că relocarea ar putea dura în jur de 10 ani. Jakarta are peste 10 milioane de locuitori, conform ONU, cu zonă metropolitană extinsă de peste 30 de milioane, fapt ce o face una dintre cele mai suprapopulate zone urbane al lumii.

Dincolo de populaţia şi capacitatea economică imensă, Jakarta este şi oraşul care se scufundă într-un ritm alert, printre cele mai mari de pe planetă. Acest fapt este cauzat de extragerea peste limite a apei din sol. Oraşul este situat într-o zonă mlăştinoasă, înconjurată de mare în nord, fapt ce îl face să fie predispus la inundaţii.

Poluarea exarcebată afectează, de asemenea, metropola. Atât de tare încât mai mulţi locuitori ai oraşului au dat în judecată guvernul indonezian din această cauză luna trecută.

Noua capitală nu are încă un nume, deşi guvernul anunţase un plan preliminar încă din luna aprilie. Relocarea are nevoie şi de acordul legislativului indonezian pentru a putea fi demarată. Regiunea în care va fi construită noua capitală este acoperită de păduri tropicale întinse, însă în ultima vreme şi ele au fost afectate de defrişări.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri