Doi bărbați din India, tată și fiu, au murit în custodia poliției. Familia acuză că cei doi ar fi fost violați și torturați

Data actualizării: Data publicării:
indieni-ucisi-politie-india-tata-si-fiu

Moartea unui bărbat şi a fiului său după arestare, victime ale torturii poliţiei, potrivit familiei, a declanşat în India un val de indignare împotriva brutalităţii forţelor de ordine, unele voci făcând o paralelă cu moartea lui George Floyd în SUA, transmite Agerpres.

J. Jayaraj, 58 de ani, şi Bennicks Immanuel, 31 de ani, au fost arestaţi la 19 iunie în statul Tamil Nadu din sudul Indiei, acuzaţi că au lăsat magazinul deschis după ora legală, în ciuda măsurilor de izolare în vigoare în legătură cu pandemia de coronavirus.

Ei au decedat câteva zile mai târziu la spital, potrivit unor surse oficiale. Familia îi acuză pe poliţişti de violenţe împotriva lor şi afirmă că ei sufereau de hemoragii rectale și că au fost torturați prin smulgerea părului de pe corp.

Doi poliţişti implicaţi în arestarea lor au fost suspendaţi, conform autorităţilor acestui stat.

Moartea celor doi bărbaţi în micul oraş Sathankulam a declanşat un val de proteste în stat, unde comercianţii au declanşat miercuri o grevă.

„Vinovaţii nu trebuie să rămână nepedepsiţi”, a scris sâmbătă pe Twitter un star de la Bollywood, Priyanka Chopra Jonas.

„Cerem aceeaşi justiţie care s-a făcut pentru George Floyd”, a declarat la rândul său actriţa Krystle D'Souza.

Avocatul şi militantul Jignesh Mevani a scris că în India cazurile precum cel al lui George Floyd sunt „mult prea numeroase”.

Conform unui raport al Comisiei Naţionale pentru Drepturile Omului, 3.146 de persoane au murit în secţii de poliţie în India în 2017-2018. Conform aceleiaşi surse, poliţia susţine deseori că este vorba de sinucideri sau de decese naturale.

„Violenţa şi tortura în secţiile de poliţie (...) au devenit aproape o rutină”, acuză organizaţia.

Potrivit militanţilor pentru drepturile omului, cazurile în care sunt condamnaţi poliţişti sunt extrem de rare.

În vârstă de 46 de ani, afro-americanul George Floyd a fost ucis de un poliţist alb la 25 mai la Minneapolis, ceea ce a dus la proteste în SUA şi la un val de indignare la nivel internaţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri