Top AFP. Cele zece personalităţi ale anului 2013

Data publicării:
papa francisc mfax

Printre cele zece personalități incluse în topul AFP, citat de Mediafax, se numără Papa Francisc, Edward Snowden și Prințul George.

EDWARD SNOWDEN

Toţi ascultaţi, toţi spionaţi, de la cel mai anonim dintre utilizatorii de internet la telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel.

Edward Snowden, în vârstă de 30 de ani, a dezvăluit programul american de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi a declanşat o dezbatere planetară privind protecţia vieţii private. Catalogat drept trădător de Washington şi refugiat în Rusia, Snowden este însă considerat de mulţi cel care „a dat alerta”, un eroic apărător al libertăţilor.

HASSAN ROHANI

Sufocat de sancţiuni economice, Iranul se deschide din nou către lume şi reia relaţiile cu „Marele Satan” american prin concesiile făcute pe tema programului nuclear.

Această mişcare, ce poate duce la o redistribuire a influenţelor în Orientul Mijlociu, este întruchipată de clericul moderat în vârstă de 65 de ani, pragmatic şi experimentat, ales în iunie la preşedinţia Iranului.

MALALA YOUSAFZAI

Ţinta unor ucigaşi în timp ce se întoarcea de la şcoală într-un autobuz şcolar, Malala Yousafzai a devenit simbolul luptei pentru educaţia fetelor în Pakistan, ţara sa natală, şi în Afganistan.

Ea milita de mai mulţi ani pentru această cauză şi ţinea un blog pe site-ul BBC. Salvată de la moarte de chirurgii britanici, ea a impresionat întreaga lume, la doar 16 ani, prin determinarea, maturitatea şi claritatea gândirii sale.

Ea îşi foloseşte neaşteptata notorietate pentru a aduce în atenţie cauza fetelor din Pakistan şi Afganistan.

PAPA FRANCISC

Când a apărut la balconul bazilicii Sfântul Petru, la 13 martie, a fost o surpriză enormă, dar şi un şoc. Un papă argentinian, Jorge Bergoglio, fusese ales. Un papă foarte diferit de predecesorii săi. Mai apropiat, mai accesibil, dar şi un comunicator mai abil, el pare dispus să abordeze problemele dificile pe care predecesorii săi au preferat să le evite şi în măsură să refacă imaginea Bisericii în rândul catolicilor şi nu numai.

EVAN SPIEGEL

Este „steaua în ascensiune” a reţelelor de socializare. În momentul în care Twitter îşi făcea o intrare senzaţională la Bursă, tânărul american în vârstă de 23 de ani şi-a permis să refuze cele trei miliarde de dolari oferite de Facebook în schimbul achiziţionării Snapchat, sistemul său ce permite schimbul de fotografii şi imagini video, care se autodistrug după câteva secunde.

Conceptul, al cărui co-inventator este, face furori în rândul tinerilor la sfârşitul acestui an.

BEN AINSLIE

Angajată în Cupa Americii, Team Oracle USA a trecut în câteva zile de la chinurile unei înfrângeri anunţate la o incredibilă victorie. Această reuşită, una dintre cele mai frumoase ale anului sportiv, i se datorează britanicului Ben Ainslie, cvadruplu campion olimpic chemat în ajutor în plină competiţie pentru a reface tactica echipei.

După opt victorii, americanii păstrează cupa în detrimentul neozeelandezilor şi se pot lăuda cu o răstunare de situaţie fără precedent.

ADELE EXARCHOPOULOS

Ea a provocat emoţii puternice la Festivalul de la Cannes pentru rolul din "La Vie d'Adele", pelicula regizată de Abdelatif Kechiche.

Tânăra actriţă franceză în vârstă de 20 de ani joacă rolul unei liceene care se îndrăgosteşte cu pasiune de o altă femeie.

Dar nimeni nu vede filmul drept unul despre homosexualitate, într-un moment în care atât în Europa, cât şi în America, cuplurile gay obţin dreptul de a se căsători. Semn al timpurilor, „Adèle” nu este o operă militantă, ci doar o poveste de dragoste filmată natural.

CAMILA VALLEJO

Este una dintre noile feţe, foarte fotogenice, a mişcărilor de contestare multiforme care agită în prezent mai multe ţări din America Latină.

Inspiratoare a protestelor studenţeşti care au avut loc în Chile în 2011, comunistă, ea a fost aleasă recent, la 25 de ani, deputată în Parlamentul unei ţări a cărei clasă politică este din ce în ce mai dominată de femei.

Socialista Michele Bachelet a recâştigat preşedinţia în faţa conservatoarei Evelyn Matthei într-o regiune în care alte femei deţin primele roluri în politică, precum argentiniana Cristina Kirchner şi braziliana Dilma Rousseff.

PRINŢUL GEORGE

Popularitatea excepţională a familiei regale în Marea Britanie este reprezentată anul acesta de bebeluşul regal, prințul George, şi de parcursul impecabil al părinţilor săi, prinţul William, şi soţia sa, Kate.

George este cel de-al treilea în ordinea succesiunii la tron, după tatăl său şi bunicul său, Charles, care, la 65 de ani, încă îşi aşteaptă momentul de glorie.

După modelul Windsor-ilor, alte familii regale europene, precum cea din Belgia sau din Olanda, au reuşit să-şi reînnoiască imaginea.

JAMES FOLEY ŞI JURNALIŞTII REŢINUŢI ÎN SIRIA

Implacabil, în 2013, vocile independente care să depună mărturie despre războiul din interiorul Siriei, au fost reduse la tăcere.

Rebelii care au legături cu al-Qaida şi-au consolidat controlul asupra unor părţi importante din zonele ţării controlate de opoziţie, în timp ce regimul de la Damasc nu a dat nici cel mai mic semn de compromis.

Jurnaliştii au suferit ameninţări, intimidări. Unii au fost ucişi şi aproximativ 30 de reporteri au fost răpiţi, printre care şi americanul James Foley, care a contribuit la acoperirea conflictului pentru AFP. Familia sa luptă în prezent pentru ca el să fie găsit şi eliberat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce i s-a întâmplat lui Babasha după ce a fost huiduit la concertul Coldplay. Abia acum a spus adevărul
Digi FM
Andreea Bălan rupe tăcerea despre împăcarea cu George Burcea
Pro FM
Mesajul făcut public de Corina Bud după derapajul de la concertul Coldplay. Fanii, extrem de duri: „Ce fel de...
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul despre momentul când a luat o pauză de la actorie: „A fost înfricoșător”
Adevarul
Cazul Alinei Apostol, închisă în China, ignorat de Ciolacu, Ciucă, Gorghiu. Răspunsurile la mesajele...
Newsweek
China poftește la teritorii din Japonia și India. „Taiwanul i-a deschis apetitul"
Digi FM
De ce s-au despărțit Delia și Edi Iordănescu, deși toți credeau că vor ajunge în fața altarului: „A fost o...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Imagini terifiante cu o femeie care este atacată de un taur pe o plajă din Mexic. Cum a ajuns turista în...
Film Now
„Speră că nu voi supraviețui procedurilor de divorț!” Shannen Doherty, critici la adresa fostului soț, căruia...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia