Trei ofițeri care au lansat din greșeală o rachetă cu capacitate nucleară din India către Pakistan au fost concediați

Data actualizării: Data publicării:
Un ofițer lângă rachete BrahMos a Indiei
Trei ofițeri care au lansat o rachetă nucleară din India către Pakistan au fost concediați. Foto: Profimedia

Forțele aeriene indiene au declarat marți că guvernul a concediat trei ofițeri pentru că au tras accidental cu o rachetă către Pakistan, în martie, un incident pe care cele două state nucleare l-au gestionat cu calm, deoarece nu au existat victime, relatează Reuters.

Experții militari au avertizat în trecut despre riscul accidentelor sau calculelor greșite din partea celor două state vecine, care au purtat până acum trei războaie și s-au angajat în numeroase ciocniri armate mai mici, de obicei în teritoriul disputat al Kashmirului.

Racheta BrahMos - o rachetă de croazieră cu capacitate nucleară, dezvoltată în comun de Rusia și India - a fost lansată pe 9 martie, ceea ce a determinat Pakistanul să caute lămuriri la New Delhi cu privire la mecanismele de siguranță existente, pentru a preveni lansările accidentale.

„O comisie de anchetă, înființată pentru a stabili cauzele incidentului, inclusiv identificarea responsabililor pentru lansarea rachetei, a constatat că încălcarea Procedurilor Standard de Operare de către trei ofițeri a dus la tragerea accidentală a rachetei”, au spus forțele aeriene într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, guvernul i-a concediat pe cei trei ofițeri cu efect imediat, marți.

Potrivit Asociației pentru Controlul Armelor din SUA, raza de acțiune a rachetei BrahMos este cuprinsă între 300 și 500 de kilometri, făcând-o capabilă să lovească capitala Pakistanului, Islamabad, de pe o rampă de lansare situată în nordul Indiei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri