Trei români se află în provincia chineză din care a pornit noul coronavirus

Data actualizării: Data publicării:
BEIJING, CHINA - JANUARY 26: Chinese vendors wear protective masks as they sell vegetables in the street during the Chinese New Year holiday on January 26, 2020 in Beijing, China. The number of cases of a deadly new coronavirus rose to over 2000 in mainland China Sunday as health officials locked down the city of Wuhan earlier in the week in an effort to contain the spread of the pneumonia-like disease. Medical experts have confirmed the virus can be passed from human to human. In an unprecedented move, Chinese authorities put travel restrictions on the city, which is the epicenter of the virus, and neighboring municipalities affecting tens of millions of people. The number of those who have died from the virus in China climbed to at least 56 on Sunday, and cases have been reported in other countries including the United States, Canada, Australia, France, Thailand, Japan, Taiwan and South Korea. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)
Foto: GettyImages

Trei români se află în provincia Hubei din China, acolo unde au apărut şi s-au extins cazurile de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Potrivit unui răspuns la Ministerului de Externe pentru Digi24, cei trei au contactat ambasada României la Beijing pentru a-şi anunţa prezenţa.

Cei trei români care se află în regiunea cea mai expusă coronavirusului nu au până acum simptomele îmbolnăvirii. Decomdată Ministerul de Externe nu a precizat dacă intenţionează să îi aducă în ţară pe cei trei români, aşa cum fac alte ţări din Europa şi America.

Franta, Germania și Spania, de exemplu, îşi vor repatria cetăţenii la mijlocul acestei săpătmâni. Franţa are 800 de cetățenii doar în Wuhan, iar Spania 20.

Şi români sunt mai mulţi în China, însă nu neapărat în zonele cele mai expuse pericolului. Ambasada României la Beijing este în contact cu un grup de români care se află în Beijing pentru a lua parte la un eveniment organizat cu prilejul Anului Nou Chinezesc. Ei spun că vor părăsi astăzi teritoriul Chinei şi vor ajunge mâine în România.

De asemenea, toţi studenţii bursieri din China au fost contactaţi de ambasadă, dar niciunul dintre ei nu are simptome de boală.

În Hong Kong se află aproximativ 120 cetățeni români, iar în Macao aproximativ 70, mai precizează MAE.

În România este o alertă privind o posibilă infectare cu virusul mortal. Un tânăr de 24 de ani, întors în urmă cu opt zile din ţara asiatică, s-a prezentat cu simptome specifice coronavirusului la Spitalul din Bacău. A fost consultat, i s-a făcut un test rapid de gripă, care a ieșit negativ, iar medicul infecționist a hotărât transferul studentului la Matei Balș, în Bucureşti.

Până acum, în China, peste 80 de oameni au murit din cauza acestui coronavirus.

Comunicatul MAE pentru Digi24:

„Potrivit ultimelor informații existente la nivelul Ambasadei României la Beijing, MAE precizează că în evidențele misiunii și-au înregistrat prezența în provincia Hubei trei cetățeni români, respectiv doi în orașul Yichang și unul în Wuhan. Persoanele în cauză au contactat Ambasada României la Beijing doar pentru a-și înregistra prezența în regiune, starea lor de sănătate fiind bună.

De asemenea, Ambasada României la Beijing este în contact cu un grup de cetățeni români care se află în Beijing pentru a lua parte la un eveniment organizat cu prilejul Anului Nou Chinezesc, însă aceștia au precizat că vor părăsi teritoriul Republicii Populare Chineze în cursul zilei de astăzi, urmând să ajungă  în România în cursul zilei de marți, 28 ianuarie. Totodată, misiunea diplomatică a luat legătura, direct și prin intermediul rețelelor de socializare, cu studenții români bursieri din R. P. Chineză pentru mai multe informații privind prezența lor pe teritoriul acestui stat, dar și pentru a le pune la dispoziție datele de contact ale misiunii diplomatice.

De asemenea, pe baza estimărilor Consulatului General al României la Hong Kong, MAE precizează că în regiunea administrativă specială Hong Kong se află aproximativ 120 cetățeni români, iar în RAS Macao aproximativ 70. Oficiul consular a fost contactat atât telefonic, cât și prin e-mail de către mai mulți cetățeni români care urmează să efectueze deplasări în scop turistic în perioada următoare în cele două regiuni pentru a solicita informații despre situația actuală.

Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice sau al oficiilor consulare nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români afectați de situația din R. P. Chineză. MAE, prin Ambasada României la Beijing, este în permanent contact cu autoritățile chineze și participă în mecanismele UE și internaționale privind monitorizarea, cooperarea și acțiunile de asistență / protecție consulară în folosul cetățenilor europeni prezenți în regiunea direct afectată de epidemia de coronavirus, pentru a trata cu celeritate eventualele cereri din partea cetățenilor români. MAE precizează că România nu are personal diplomatic în regiunea Hubei.

În context, MAE a emis atenționări de călătorie atât pentru provincia Hubei din Republica Populară Chineză, cât și pentru regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao, care pot fi consultate la următoarele adrese: www.mae.ro/node/51391 și www.mae.ro/node/51424. Misiunea diplomatică română a transmis aceste atenționări de călătorie și pe grupurile de socializare ale comunității românești din Republica Populară Chineză.

Pentru informaţii suplimentare, cetăţenii români sunt sfătuiţi să acceseze și site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

MAE reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!

MAE folosește acest prilej pentru a reitera utilitatea operațiunii de înregistrare a prezenței în străinătate la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular român, ca instrument de sprijin pentru coordonarea acțiunilor de protecție consulară.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri