Turist certat în Franța pentru că a lăsat bacșiș de „doar” 500 € la restaurant. Francezii, scandalizați de noile reguli din locale

Data actualizării: Data publicării:
strada cu restaurante
Restaurant cu terasă în St. Tropez FOTO: Getty Images

În Franța, tensiunile dintre restaurante și clienți legate de practicile privind bacșișul și aplicarea altor taxe suplimentare au explodat în acest an.

Unele restaurante solicită bacșișuri pentru a acoperi o parte din salariile angajaților, în timp ce alte localuri percep tot felul de taxe care de care mai bizare, cum ar fi cele de securitate, de card sau „administrative”. Există și restaurante care încearcă să-și asigure note de plată cât mai ridicate la o masă prin filtrarea rezervărilor, acordând prioritate clienților despre care știu deja că plătesc mult sau celor care revin.

Există, însă, și cazuri mult mai bizare și mai revoltătoare: unele restaurante din St. Tropez le spun clienților că rezervările costă 1.500 de euro de persoană sau că rezervarea unei mese implică cheltuieli de cel puțin 5.000 de euro, au declarat clienții nemulțumiți pentru ziarul Nice Matin.

Unele dintre aceste restaurante solicită bacșișuri mai mari sau refuză categoric rezervările pentru clienții care nu au cheltuit suficient de mult la vizita anterioară. Ziarul Nice Matin a relatat povestea unui italian bogat care, recent, a fost urmărit în parcarea restaurantului de un chelner furios că primise un bacșiș de „doar” 500 de euro, adică aproximativ 10% din valoarea notei de plată, când „normal” ar fi fost să lase 20%.

Primarul din St Tropez, Silvia Siri, a început să verifice practicile acestor restaurante. St. Tropez, una dintre cele mai scumpe orașe din Franța, este, de asemenea, o destinație de vacanță populară în rândul celebrităților.

„Aceste practici sunt dezgustătoare pentru stațiune, pentru vizitatorii noștri, dar și pentru localnici”, a spus Siri pentru presa franceză. „Am fost deja alungați din apartamentele noastre și destul de curând vom fi alungați și din restaurantele noastre”, a mai spus ea

Siri a declarat pentru ziarul Nice Matin că va începe să discute cu proprietarii de restaurante și a avertizat că localurile riscă să rămână fără autorizație de funcționare dacă vor fi descoperite practici ilegale.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri