Video Povestea de film a cățelului care a traversat Marea Bering de unul singur. Nanuq a călătorit 270 de kilometri pe apa înghețată

Data actualizării: Data publicării:
ciobanesc australian nanuq
Nanuq a ajuns înapoi acasă după o aventură de sute de kilometri. Foto: Facebook / Mandy Iworrigan

Un ciobănesc australian de un an, care a dispărut în Alaska, a făcut o călătorie de peste 270 de kilometri pe gheața ce acoperă Marea Bering înainte de a fi recuperat de stăpâni, scrie Insider.

Nanuq a apărut în Wales, o așezare de pe coasta de vest a Alaskăi, la începutul lunii aprilie purtând o zgardă cu medalion, dar fără stăpân.

Localnicii din micuța comunitate din Wales erau foarte confuzi de întreaga situație. „Nu știm al cui câine este acesta, nu l-am mai văzut niciodată aici în Wales”, a scris unul dintre ei pe grupul de Facebook al localnicilor.

La aproximativ 270 de kilometri depărtare, pe insula St. Lawrence, Mandy Iworrigan, o localnică din Gambell, a aflat că animalul de companie al fiicei sale a apărut la unul dintre capetele Strâmtorii Bering.

câine-alaska
Câinele are „o mușcătură destul de mare”, dar stăpâna nu știe dacă provine de la o focă, un gluton sau chiar un urs polar. Captură foto: Facebook / Mandy Iworrigan

„Tatăl meu mi-a trimis un mesaj și mi-a spus: 'Este un câine care arată ca Nanuq în Wales'”, a povestit Iworrigan pentru Anchorage Daily News. „Am zis: 'Nu are cum! Ăsta este câinele nostru! Ce caută în Wales?” și-a amintit femeia.

Se pare că Nanuq, al cărui nume înseamnă „urs polar” în limba băștinașilor yupik, a dispărut împreună cu Starlight, un alt câine al aceleiași familii. Câinii lor se aventurează de multe ori în sălbăticie, dar se întorc de obicei într-o săptămână sau două, potrivit lui Iworrigan.

Dar atunci când Nanuq și Starlight au dispărut mai mult decât de obicei, familia lui Iworrigan a început să își facă griji și a plecat în căutarea animalelor, dar cei doi câini nu au mai fost de găsit.

hartă-câine-călătorie
Nanuq a călătorit în jur de 270 de kilometri din Gambell până în Wales. Starlight, celălalt câine care a dispărut, a fost descoperit la 60 de kilometri depărtare, în Savoonga. Captură foto: Google Maps

Unul dintre câini a reapărut la 60 de kilometri de casă, celălalt a traversat o mare înghețată

Starlight a apărut la mai bine de două săptămâni mai târziu în Savoonga, o localitate de pe aceeași insulă, dar aflată la 60 de kilometri depărtare de Gambell. Nanuq, însă, a petrecut încă o săptămână călătorind pe gheața Mării Bering înainte să ajungă în Wales.

Iworrigan nu își poate explica cum Nanuq a reușit să supraviețuiască aventurii de sute de kilometri pe marea înghețată, dar crede că a vânat probabil o focă sau niște păsări. „El se hrănește cu mâncare de-a noastră. E deștept”, a spus Iworrigan.

peisaj de pe insula St Lawrence
Imagine de pe Insula Saint Lawrence, Alaska. Localitatea de unde a plecat Nanuq, Gambell, se află pe coasta de vest a insulei. Foto: Profimedia Images

Câinele a fost transportat până la urmă acasă în Gambell cu avionul.

Cu toate că părea să fie sănătos, câinele avea totuși urme de mușcături, dar Iworrigan nu știa dacă ele provin de la o focă, un gluton sau un urs polar mai mic. „Nu știm pentru că este o mușcătură destul de mare”, a spus Iworrigan.

Poveștile lui Nanuq și Starlight i-au făcut celebri în Alaska pe cei doi câini.

cățel-alaska2
Câinii familiei Iworrigan se aventurează de multe ori în sălbăticie, dar se întorc de obicei într-o săptămână sau două. Nu și de această dată. Captură foto: Facebook / Mandy Iworrigan

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri