Un columbian a fost eutanasiat deși boala de care suferea nu era în fază terminală

Data publicării:
Victor Escobar
Victor Escobar a murit în urma unei roceduri de eutanasiere asistată, deși nu era într-un stadiu terminal FOTO: Profimedia Images

Victor Escobar a devenit prima persoană din Columbia care a fost eutanasiată, deși nu suferea de o boală în fază terminală, a confirmat avocatul său, Luis Giraldo.

„Am reușit să câștig dreptul ca pacienții ca mine, care nu sunt terminali, ci degenerativi, să aibă sorți de izbândă în această bătălie, o bătălie care deschide porțile pentru ceilalți pacienți ca mine, care își doresc o moarte demnă”, a spus Escobar, care avea 60 de ani, într-un mesaj video pentru presă, relatează Reuters.

Victor Escobar a murit prin sinucidere asistată vineri seară, iar sâmbătă, un al doilea columbian, o femeie cu scleroză laterală amiotrofică, cunoscută și sub numele de boala Lou Gehrig, a murit în urma unei proceduri de eutanasiere.

Escobar suferea de boală pulmonară obstructivă cronică, care scade considerabil calitatea vieții, precum și o serie de alte afecțiuni, a declarat avocatul Giraldo pentru Reuters.

Procedura a avut loc într-o clinică din Cali, capitala provinciei Valle del Cauca din Columbia.

Escobar a luptat doi ani pentru dreptul său la eutanasie, în fața opoziției medicilor, clinicilor și instanțelor, chiar dacă anul trecut Curtea Constituțională a recunoscut că procedura nu ar trebui să fie accesată doar de bolnavii terminali.

Curtea Constituțională a Columbiei a eliminat pedepsele pentru eutanasie în anumite circumstanțe în 1997 și a decis ca procedura să fie reglementată în 2014. Un an mai târziu a fost eutanasiată prima persoană, în conformitate cu aceste reglementări.

De atunci, 178 de persoane cu boli terminale au fost eutanasiate legal în Columbia.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri