Un festival al „dezbrăcaților” din Japonia, vechi de mii de ani, nu se va mai ține din cauză că participanții sunt prea bătrâni

Data actualizării: Data publicării:
Hadaka Matsuri, festival în japonia
Hadaka Matsuri este unul dintre cele mai excentrice festivaluri care au loc în Japonia. Sursa foto: Getty Images

În temperaturi apropiate de 0 grade Celsius și purtând doar niște chiloți albi, mii de bărbați se luptă între ei în încercarea de a pune mâna pe un talisman norocos în timpul festivalului japonez Somin-sai, cunoscut mai bine drept „festivalul dezbrăcaților”. Organizatorii au anunțat că evenimentul, care s-a ținut anual timp de peste 1.000 de ani, nu se va mai organiza din cauză că nu mai sunt destui tineri dornici să participe, potrivit CNN.

Festivalul organizat la Templul Kokuseki-ji din Japonia a devenit victima crizei demografice prin care trece țara. „Decizia este din cauza îmbătrânirii persoanelor implicate în festival și a lipsei succesorilor”, a scris Daigo Fujinami, preotul șef al templului, pe site-ul sanctuarului.

Populația îmbătrânită a Japoniei s-a aflat într-un declin constant declanșat odată cu creșterea economică din anii '80. Rata fertilității este de 1,3 – cu mult sub rata de 2,1 necesară pentru a menține stabilitatea populației.

A patra economie a lumii se confruntă acum cu o populație îmbătrânită și o forță de muncă tot mai mică, ceea ce pune din ce în ce mai multă presiune pe sistemul de sănătate și de pensii.

Somin-sai era unul dintre cele trei festivaluri majore ale „dezbrăcaților” (Hadaka Matsuri) care se țin în Japonia. Se ținea mereu în a șaptea zi a Anului Nou Lunar.

Festivalul atrăgea de obicei în jur de 3.000 de vizitatori care se adunau să vadă un ritual menit să aducă prosperitate și sănătate pentru anul nou.

Evenimentul a devenit cunoscut drept „festivalul dezbrăcaților” pentru că participanții (în mod tradițional, numai bărbați) poartă doar o pânză numită „fundoshi”, care le acoperă zonele intime, și o pereche de șosete albe numite „tabi”. Anul acesta, și femeile au avut voie să participe la festival pentru prima dată în istorie.

„Este trist că festivalul se termină. Am participat în speranța că va fi un festival memorabil”, a spus Kikuchi Toshiaki (49 de ani), câștigătorul de anul acesta al întrecerii pentru sacul cu talismane binecuvântate de preotul șef al templului.

Alte două festivaluri Hadaka Matsuri, cele din Okayama și Fukushima, vor continua și anul viitor.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri