Un oficial palestinian respinge planul american care ar urma să genereze investiţii de 50 miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Arafat And New PM Discuss New Security Chief
Hanan Ashrawi. Foto: Guliver / GettyImages

O înaltă responsabilă palestiniană, Hanan Ashrawi, a respins sâmbătă primele detalii ale unui plan de pace american a cărui componentă economică va fi prezentată săptămâna viitoare în Bahrein şi care vizează să genereze investiţii de 50 miliarde de dolari, estimând că Washingtonul trebuie în primul rând să pună capăt „furtului de către Israel” al teritoriilor palestiniene, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Începeţi prin ridicarea asediului Gazei, să opriţi furtul teritoriilor noastre de către Israel, al resurselor şi banilor noştri, să ne daţi libertatea de mişcare şi controlul frontierelor noastre, al spaţiului nostru aerian, apelor noastre teritoriale (...) şi apoi să ne arătaţi cum să construim o economie dinamică şi prosperă ca un popor liber şi suveran”, a spus Ashrawi, consilier al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Statele Unite au anunţat sâmbătă pentru prima dată detalii ale planului lor de pace, declarând că propunerea economică va genera 50 de miliarde de dolari în investiţii pentru palestinieni şi că le va dubla Produsul Intern Brut (PIB) într-un deceniu.

Conferinţa de marţi şi miercuri la Manama, condusă de fiul şi consilier al preşedintelui american, Jared Kushner, va fi ocazia de a prezenta acest plan demult aşteptat, care va include mai târziu o componentă politică potrivit responsabililor americani.

Administraţia lui Donald Trump a declarat că iniţiativa va încerca să reformeze economia palestiniană şi să o lege de vecinii săi, pentru a obţine investiţii internaţionale imense.

Dar Autoritatea Palestiniană boicotează această conferinţă intitulată „De la pace la prosperitate”, estimând că administraţia Trump, care afişează sprijinul său pentru Israel, încearcă să-i cumpere pe palestinieni şi să-i lipsească de un stat independent.

Casa Albă a numit planul „cel mai ambiţios şi mai cuprinzător efort internaţional pentru poporul palestinian până în prezent”.

Planul nu clarifică o sursă de finanţare a investiţilor, care se axează pe infrastructură, turism, agricultură şi proiecte de educaţie pentru palestinieni în Cisiordania şi Gaza.

Are capacitatea de a transforma fundamental Cisiordania şi Gaza şi să deschidă un nou capitol în istoria palestiniană - unul definit, nu de adversitate şi pierderi, ci de libertate şi demnitate”, a declarat Casa Albă într-un comunicat, citat de DPA.

Administraţia Trump a anulat decenii de politică a Statelor Unite faţă de conflictul israeliano-palestinian, inclusiv prin mutarea ambasadei americane la Ierusalim şi tăierea ajutorului financiar acordat palestinienilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri