UNRWA, Agenția ONU pentru Refugiații Palestinieni, ar putea să se închidă dacă finanţarea nu va fi reluată

Data actualizării: Data publicării:
logoul UNRWA
UNRWA, Agenția ONU pentru Refugiații Palestinieni, ar putea să se închidă dacă finanţarea nu va fi reluată. Foto: Profimedia

Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA) a transmis joi că cel mai probabil va fi forţată să-şi închidă operaţiunile în Orientul Mijlociu, inclusiv în Gaza, până la sfârşitul lunii februarie dacă finanţarea nu va fi reluată, informează Reuters.

O serie de ţări, inclusiv Statele Unite, Germania şi Marea Britanie, au întrerupt finanţarea agenţiei de ajutor în urma acuzaţiilor conform cărora unii membri ai personalului UNRWA au fost implicaţi în atacurile Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului.

„Agenţia rămâne cea mai mare organizaţie de ajutorare într-una dintre cele mai grave şi complexe crize umanitare din lume”, a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, citat într-un comunicat.

Citiți și:
Opt țări și-au suspendat ajutorul pentru agenția pentru palestinieni a ONU. Elveția încă așteaptă mai multe informații

România suspendă contribuțiile pentru organizația ONU pentru refugiații palestinieni

„Dacă finanţarea rămâne suspendată, cel mai probabil vom fi forţaţi să ne închidem operaţiunile până la sfârşitul lunii februarie nu numai în Gaza, dar şi în întreaga regiune”, a adăugat el potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Ofensiva israeliană lansată în urma atacurilor, în care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise şi 253 luate ostatici, a strămutat cea mai mare parte a populaţiei din Gaza, a lăsat multe case şi infrastructura civilă în ruine şi a provocat o lipsă acută de alimente, apă şi medicamente.

Grupurile de ajutorare şi alte agenţii ale ONU au îndemnat donatorii să susţină în continuare UNRWA, iar şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) avertizând miercuri că întreruperea finanţării ar avea „consecinţe catastrofale” pentru populaţia din Gaza.

Autorităţile israeliene cer de mult timp ca agenţia să fie desfiinţată, argumentând că misiunea ei este depăşită şi stimulează sentimentul antiisraelian, ceea ce UNRWA neagă cu fermitate.

Citiți și:
Netanyahu acuză că Agenția ONU pentru Refugiații Palestinieni este „total infiltrată” de Hamas. Misiunea UNRWA trebuie să se încheie

Miercuri, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi-a reiterat apelul de a înceta mandatul UNRWA şi de a-l înlocui cu alte agenţii de ajutorare ale ONU sau non-ONU.

UNRWA, în mod oficial Agenţia Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii din Palestina în Orientul Apropiat, a fost înfiinţată în 1949 de Adunarea Generală a ONU după războiul din jurul fondării Israelului ca stat evreiesc, când 700.000 de palestinieni au fugit sau au fost alungaţi din casele lor.

Ea are angajaţi 30.000 de palestinieni pentru a satisface nevoile civice şi umanitare a 5,9 milioane de descendenţi ai acelor refugiaţi - în Fâşia Gaza, în Cisiordania şi în vaste tabere din ţări arabe învecinate.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri