Sari la conținut

VIDEO. Un deputat australian şi-a cerut în căsătorie partenerul în plină dezbatere în Parlament

Un parlamentar australian din cadrul partidului conservator aflat la putere i-a cerut partenerului său să se căsătorească luni, imediat după transmiterea către Camera Reprezentanţilor a unui proiect de lege care legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex, relatează AFP citat de News.ro.

tim-wilson

Foto: Twitter

Tim Wilson - care este logodit, potrivit presei, cu Ryan Bolger de nouă ani - abia şi-a reţinut lacrimile atunci când i-a mulţumit prietenului său că a suportat atât de mult timp dezbateri pe tema mariajului gay.

”În primul meu discurs, am definit relaţia noastră prin inelul pe care-l purtăm la mâna stângă”, a declarat acest reprezentant în vârstă de 37 de ani. ”Atunci nu mai rămâne decât un lucru de făcut: Ryan Patrick Bolger, vrei să te căsătoreşti cu mine?”.

Acesta, care se afla în galeria publicului, a răspuns ”da” în aplauzele asistenţei.

”A fost un «da», un «da» deschis şi puternic”, a declarat preşedintele Camerei Rob Mitchell. Întreaga scenă a fost filmată.

Proiectul de lege urmează să fie aprobat fără dificultate de Camera inferioară a Parlamentului înainte de Crăciun, după ce a fost adoptat săptămâna trecută de Senat cu o largă majoritate.

După mai bine de zece ani de dezbateri, australienii au spus ”da” în proporţie de 62% căsătoriei între persoane de acelaşi sex, în cadrul unui vot consultativ.

”Este un moment care include, de recunoaştere şi de respect”, a comentat premierul Malcolm Turnbull, în timp ce reprezentanţii începeau să dezbată textul.

Fostul premier conservator Tony Abbott, una dintre cele mai importante voci ale campaniei ”nu”, a declarat că va susţine de-acum proiectul de lege.

”Cu siguranţă nu voi face să pară că sunt un convertit de ultim moment în favoarea mariajului gay, dar am promis să respect verdictul poporului australian”, a declarat el.

”Căsătoria între persoane de acelaşi sex trebuie să fie recunoscută. Ea va fi recunoscută de-acum”, a continuat el, după care a anunţat că va asista la căsătoria surorii sale lesbiene la începutul anului viitor.

Pe aceeași temă