„Vinerea furiei” în Egipt. Islamiştii şi armata se pregătesc de o nouă confruntare

Data publicării:
egipt-2

Actualizare 13.42. Armata a instalat deja puncte de control și a desfășurat vehicule militare în Cairo și Giza, în așteptarea protestelor.

_______________________

Adepţii Frăţiei Musulmane sunt furioşi pentru că autorităţile ar încearca să ascundă amploarea măcelului săvârşit de forţele de ordine.

De cealalată parte, autorităţile susţin că acţiunea lor a fost îndreptăţită şi că islamiştii sunt de vină pentru violenţele din ultimele zile.

„Ei vor să arate că sunt victime şi nu vor să disperseze protestele decât pe această cale (a violenţei - n.red.). Cred că au obţinut ce au vrut", a declarat Ashraf el-Kholy, ambasadorul Egiptului în Marea Britanie.

Autorităţile au anunţat că vor folosi muniţie de război ca să apere clădirile oficiale de acţiunile Frăţiei Musulmane, acţiuni pe care le-au declarat teroriste.

Pentru a spori şi mai mult tensiunile, principala mişcare a opoziţei laice, care a stat la originea protestelor ce au dus la răsturnaea preşedintelui Mohamed Morsi, a făcut apel la constituirea de comitete populare, care să apere ţara de acţiunile islamiştilor.

În aceste condiţii, tot mai multe state se tem că va izbugni un război civil, în Egipt.

„Poziţia membrilor Consiliului este aceea că este important ca violenţele să înceteze în Egipt şi ca toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere maximă”, a declarat Maria Perceval, reprezentant Consiliul de Securitate al ONU.

Turcia şi-a rechemat ambasadorul din Egipt, pentru consultări, iar Canada şi-a închis ambasada la Cairo.

Statele Unite le-au cerut cetăţenilor americani să nu călătorească în Egipt, iar celor care se află acolo, să plece de urgenţă.

De asemenea, preşedintele Barack Obama a anulat exerciţiile militare comune americano-egiptene, programate pentru luna septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri