Virusul periculos la care Meghan Markle isi expune viitorul copil, din cauza vizitei in Pacific, potrivit CNN

Data actualizării: Data publicării:
Meghan Markle și prințul Harry în fața unei mașini, pe o zonă verde, în mers
Foto: Agerpres

Un virus periculos amenință sănătatea copilului lui Meghan Markle. Sau cel puțin asta insinueaza CNN, care scrie că virusul Zika este prezent în Tonga și Fiji, locuri pe care Ducesa de Sussex urmează să le viziteze în cadrul turneului în Australia, primul  în afara Marii Britanii pentru cuplul regal britanic.

Meghan Markle și prințul Harry
Meghan Markle și prințul Harry se află în primul turneu în afara Marii Britanii. Destinația aleasă pentru acest prim turneu a fost Australia (Foto: Agerpres)

Virusul Zika este prezent momentan în Tonga și Fiji, scrie CNN. Foarte periculos, acesta poate cauza malformații congenitale.

Potrivit unei surse regale, Palatul Kensington a luat în considerare toate elementele de natură medicală înainte de acest turneu, însă, cel puțin deocamdată, itinerarul cuplului regal nu a fost schimbat.

Pe de altă parte Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA recomandă evitarea acestor insule pentru femeile însărcinate. Ministerul de Externe a Marii Britanii le sugerează britanicelor însărcinate să amâne orice călătorie care nu este esențială până după nașterea copilului.

Cât de periculos este virusul Zika pentru copilul lui Meghan Markle?

Autoritățile din SUA clasifică Fiji și Tonga ca „zone cu risc de infectare cu Zika”. OMS plasează Tonga în categoria de risc 1 și Fiji în categoria a doua de pericol de infectare. Pe de altă parte, lista zonelor periculoase a celor de la OMS este în plin proces de reevaluare.

În 2018, în Fiji nu a fost raportat niciun caz de infectare cu Zika, în timp ce anul trecut numai un caz de acest fel a fost înregistrat de autorități, potrivit Ministerul Sănătății din zonă. Niciun caz de complicații în urma infectării cu acest virus periculos nu au fost raportate în ultimii doi ani.

„În aceste țări există risc de infectare, însă nu unul mare”, a spus Adam Kucharski, profesor și epidemiolog al Școlii londoneze pentru igienă și medicină tropicală.

Kucharski a explicat că în Tonga și Fiji s-au înregistrat cele mai multe cazuri de acest fel în anul 2016, iar acum riscul de infectare este mai scăzut decât atunci.

Ce riscuri presupune infectarea cu virusul Zika?

Infectarea cu virusul Zika vine la pachet cu o serie de pericole majore pentru femeile însărcinate. În cele mai grave dintre cazuri, Zika poate duce la avort spontan sau nașterea unui făt mort. Însă virusul poate cauza și microcefalie - o malformație gravă (n.r.  - copii care se nasc cu această malformație au craniul semnificativ mai mic, iar creierul acestora este incomplet dezvoltat), probleme cu vederea sau defecte neurologice grave.

Autoritățile din SUA estimează cu unul din șapte fetuși expuși la virusul Zika se vor naște cu probleme de sănătate sau malformații.

Virusul se transmite în primul rând prin mușcătura țânțarului tigru asiatic. Se poate însă transmite și prin contact sexual neprotejat, chiar dacă persoana infectată nu prezintă simptome, sau prin transfuzii de sânge.

Virusul Zika poate fi transmis de la mamă la făt, însă șansele ca virusul să ducă la malformații nu pot fi încă estimate, potrivit autorităților americane. Nici paleta completă de complicații cauzate de acest virus în cazul femeilor însărcinate nu este cunoscută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri