Vocile puternice care se opun fabricii Volkswagen în Turcia, înainte de votul decisiv de luna aceasta

Data actualizării: Data publicării:
volkswagen shutterstock_1154271856
Foto: Shutterstock

Sindicatele Volkswagen se opun vehement construirii în Turcia a unei fabrici de 1,3 miliarde de euro, până la încetarea violenței declanșate de ofensiva din nordul Siriei. Atât timp cât Turcia încearcă să își atingă scopurile politice cu razboi și forță, reprezentanții sindicatelor resping aprobarea investiției, a spus șeful consiliului angajaților, citat de Automotive News.

În plus, și unul dintre cei mai importanți membri ai board-ului Volkswagen, prim-ministrul landului Saxonia Inferioară, cu 20% drept de vot în companie, a declarat că se opune construirii noii fabrici în Turcia. Asta înseamnă că în ședința din 15 noiembrie, în care se va lua decizia cu privire la investiție, vor fi cel puțin două voturi împotriva construirii fabricii Volkswagen - Skoda în Turcia.

Grupul german a pus proiectul în așteptare luna trecută, după ce tenisunile s-au accentuat în urma atacurilor turcești din Siria. Volkswagen alesese Manisa, o localitate aflată pe coasta de vest a Turciei, la doar 40 de kilometri de Izmir. Aici ar fi trebuit să înceapă producția viitoarelor generații de Passat și Skoda Superb, cu o capacitate de producție anuală de 300 de mii de unități.

Însă șefii Volkswagen se află acum într-un impas serios și trebuie să ia o decizie rapidă, având în vedere că o fabrică pusă pe picioare de la zero necesită aproximativ doi ani, adică exact cât a mai rămas până la lansarea noului model de Passat.

Alegerea Turciei pentru noua fabrică a ținut cont atât de potențialul pieței locale de a absorbi o parte din producție, dar și de poziționarea uzinei la distanțe relativ egale de piețe importante din Uniunea Europeană și Orientul Mijlociu. În plus, noua fabrică ar oferi o bază pentru extinderea în Turcia, ceea ce ar marca un pas important pentru țară în atragerea investițiilor străine după o recesiune și o perioadă economică extrem de agitată. Reprezentanții Volkswagen au declarat însă că dacă tensiunile nu se vor diminua, producția se poat extinde și în una dintre actualele uzine pentru a prelua viitoarea producție a Passat. Iar lozul câștigător ar putea fi tras de Slovacia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri