Zeci de refugiați rohingya, naufragiați în apropierea coastelor Bangladeshului, vor fi plasați în carantină pe o insulă nelocuită

Data publicării:
refugiati rohingya
Foto: Profimedia Images

Zeci de refugiați rohingya naufragiați în Golful Bengal vor fi carantinați pe insula nelocuită Bhashan Char, scrie CNN. Este vorba de zeci de femei și copii lăsați pe insulă, pentru a evita un val de cazuri de infectare cu coronavirus în taberele de refugiați din orașul Cox's Bazar, potrivit unui oficial militar din Bangladesh.

Aproape un milion de membri ai comunităţii rohingya trăiesc în tabere de refugiaţi imense în sudul Bangladeshului, după ce au fugit de violenţele din Myanmar, ţară majoritar budistă unde această minoritate musulmană este persecutată de câteva decenii.

Insula Bhashan Char s-a format prin depuneri masive de aluviuni, iar condițiile naturale nu sunt potrivite pentru a fi locuită, având în vedere că insula izolată se confruntă cu inundații puternice în sezonul musonic. 

Orașul Cox's Bazar adăpostește aproape un milion de refugiați Rohingya, iar de la începutul lunii aprilie se află sub restricții stricte pentru limitarea răspândirii cazurilor de coronavirus.

Grupul format din 19 femei, cinci copii și cinci bărbați nu prezintă simptome de COVID-19, însă sunt așteptate rezultatele testelor, a afirmat locotenentul Abdur Rashid. 

Un reprezentant al autorităților din Bangladesh responsabile cu salvare și repatrierea refugiaților a confirmat pentru CNN că cele 29 de persoane au fost „trimise pe insula Bhashan Char de către militarii din Bangladesh”, unde au acces la servicii medicale, alimente și apă. Nu este clar dacă se vor întoarce prea curând pe continent, după perioada de carantină sau dacă vor rămâne acolo, a mai adăugat Alam Talukder.

În fiecare an, mii de etnici rohingya încearcă, din Bangladesh sau Myanmar, să fugă pe mare către alte ţări din Asia de Sud-Est, adesea la bordul unor ambarcaţiuni precare şi supraîncărcate, în speranţa unei vieţi mai bune.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri