Live Text Marea Britanie ar putea trimite militari pe teritoriul Ucrainei într-un „program de antrenament”

Data actualizării: Data publicării:
militari ucraineni (2)
Militari ucraineni se antrenează în cadrul unui program organizat de armata britanică. Foto: Profimedia Images

Marea Britanie ar putea trimite oficial militari UK pe teritoriul Ucrainei în cadrul unui „program de antrenament” al armatei ucrainene, a dezvăluit duminică noul ministru britanic al Apărării, Grant Shapps, într-un interviu acordat Telegraph, informează The Guardian. Shapps a spus că a avut discuții în acest sens cu șefii armatei britanice.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Josep Borrell: Uniunea Europeană va spori ajutorul militar pentru Ucraina

ACTUALIZARE 21:30 Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a promis duminică la Kiev sporirea ajutorului militar al UE pentru a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, după ce Congresul SUA a votat o măsură care evită paralizia financiară a administraţiei federale americane dar în acelaşi timp elimină un ajutor financiar de şase miliarde de dolari pe care administraţia preşedintelui Joe Biden dorea să-l ofere Ucrainei, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres. 

Vorbind la o conferinţă de presă la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, Borrell a spus că, „în faţa ameninţării existenţiale pentru Europa”, există o „propunere pe masă” care arată că UE doreşte să-şi sporească ajutorul militar pentru Ucraina.

Fără a detalia această propunere, el şi-a manifestat speranţa că statele UE vor ajunge „înainte de sfârşitul anului” la o decizie asupra creşterii acestui ajutor şi că la Washington reducerea alocării financiare destinate Ucrainei „nu va fi o decizie definitivă şi că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina”.

„Vom vedea ce se va întâmpla în SUA, dar, în ce ne priveşte, noi vom continua sprijinul şi îl vom spori”, a asigurat şeful diplomaţiei UE, care a anunţat şi pe reţeaua X (ex-Twitter) că blocul comunitar pregăteşte „angajamente de securitate pe termen lung pentru Ucraina”.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina nu depinde de cum va merge războiul în următoarele zile sau săptămâni”, a continuat el, amintind astfel de rezultatele modeste până acum ale contraofensivei lansate de armata ucraineană în luna iunie, care a condus deocamdată doar la câştiguri teritoriale minore, cu preţul unor mari pierderi de efective şi echipamente militare, inclusiv arme occidentale. Soldaţii ucraineni încearcă să înainteze în faţa „unor formidabile fortificaţii defensive ruseşti”, a justificat Borrell dificultatea acestei contraofensive.

Statele UE au furnizat până în prezent Ucrainei, pe lângă alte muniţii, circa 300.000 de obuze de calibrul 155 mm şi circa 3.000 de rachete, dar arsenalele puse la dispoziţia Kievului provin în mare parte din stocurile statelor care le-au oferit, stocuri care au nevoie să fie completate, prin urmare de acum înainte ajutorul militar furnizat Ucrainei de către UE se va baza mai degrabă pe achiziţii comune şi pe creşterea producţiei industriei de armament europene, a mai spus Josep Borrell.

„Ucrainenii luptă cu tot curajul şi cu toate capacităţile lor”, iar dacă UE doreşte ca ei să reuşească mai mult, atunci „trebuie să le oferim arme mai bune şi mai mari”, a concluzionat el.

Rishi Sunak neagă că Marea Britanie va trimite instructori militari în Ucraina. „Nu aici și acum”

ACTUALIZARE 19:40 Premierul britanic Rishi Sunak a dezminţit, duminică, vreo intenţie a guvernului său de a trimite instructori militari în Ucraina. Reacția vine după o declaraţie a ministrului său al Apărării care a sugerat că instructori militari britanici ar urma să pregătească trupele Kievului direct pe teritoriul ucrainean, relatează Reuters, potrivit Agerpres. 

Într-un interviu acordat publicaţiei The Sunday Telegraph, ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, numit luna trecută în acest post, a declarat că doreşte să desfăşoare instructori militari în Ucraina, suplimentar faţă de instruirea militarilor ucraineni în Marea Britanie şi în alte state occidentale. El a mai spus că există posibilitatea de a oferi programe de instrucţie armatei ucrainene direct pe teritoriul ucrainean şi că a avut o discuţie în acest sens cu comandanţii armatei britanice.

„Vorbesc astăzi despre aducerea instrucţiei mai aproape şi de asemenea chiar în interiorul Ucrainei. Mai ales în vestul ţării, cred că oportunitatea acum este de a aduce mai multe lucruri în ţară”, a adăugat ministrul intervievat.

La câteva ore după publicarea interviului, premierul Sunak a precizat că nu există vreo intenţie imediată de a trimite în Ucraina militari instructori.

„Ceea ce a spus ministrul apărării este că ar putea fi într-adevăr posibil într-o zi în viitor să facem o parte din această instrucţie în Ucraina”, a nuanţat Sunak într-o declaraţie dată presei la începutul congresului anual al Partidului Conservator, care se desfăşoară în oraşul Manchester. „Dar este vorba despre ceva pe termen lung, nu aici şi acum. Niciun soldat britanic nu va fi trimis să lupte în actualul conflict” dintre Ucraina şi Rusia, a adăugat Sunak.

Ucraina cooperează cu SUA pentru a se asigura că în viitorul buget american vor fi prevăzute ajutoare, anunţă Kievul

ACTUALIZARE 18:07 Guvernul ucrainean cooperează cu partenerii săi de la Washington pentru a se asigura că bugetul pe care urmează să-l negocieze Congresul în următoarele 45 de zile va include noi fonduri care să ajute Kievul să lupte împotriva Rusiei, anunţă duminică un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, relatează CNN.

Statele Unite au evitat în ultimul moment o paralizie bugetară, după adoptarea, sâmbătă, a unei legi a finanţelor provizorie, din care fondurile destinate Ucrainei au fost scoase.

Un eventual viitor „shutdown” ar putea avea un impact negativ asupra Ucrainei, avertizează duminică, într-o postare pe Facebook, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Bugetul Statelor Unite prevede în prezent fonduri în valoare de 1,6 miliarde de dolari destinate industriei apărării, o susţinere bugetară directă în valoare de 1,23 de miliarde de dolari şi fonduri destinate unor proiecte umanitare şi energetice, precizează Nikolenko.

Ucrainenii au atacat cu drone și obuze mai multe regiuni rusești

ACTUALIZARE 15:25 Mai multe regiuni ruse au fost ţinta unor atacuri cu dronă şi obuze ucrainene, duminică, soldate cu trei răniţi şi pagube materiale şi care au obligat un aeroport să-şi deturneze zborurile, anunţă oficiali ruşi, relatează AFP.

Regiuni ruseşti acuză aproape zilnic atacuri ucrainene cu drone şi obuze vizând ţinte civile, de la începutul lui iunie, după lansarea unei contraofensive ucrainene.

„Duminică dimineaţa, forţe ucrainene au atacat cu obuze cartierul pieţei centrale la Şebekino”, acuză guvernatorul regiunii Belgorod, la frontiera cu Ucraina, Viaceslav Gladkov.

Acest atac s-a soldat cu trei răniţi, inclusiv o femeie, care fost lovită de o schijă de obuz în gât, anunţă el.

Guvernatorul regiunii Briansk, situată tot la frontiera cu Ucraina, a anunţat un atac cu obuze care a provocat pagube materiale, dar nu şi victime.

Regiunea Smolensk, situată la vest de Moscova, a anunţat că a doborât cinci drone, iar regiunea Krasnodar, situată pe coasta Mării Negre, a anunţat că a doborât o dronă.

Din cauza atacului din Krasnodar, aeroportul Soci, situat în apropiere, a fost nevoit să-şi deturneze temporar câteva zboruri către alte aerodromuri.

Rușii au atacat centrul şi sudul Ucrainei cu 40 de drone de tip Shahed, anunţă Forţele Aeriene ucrainene

ACTUALIZARE 15:10 Forţe ruse au lansat aproximativ 40 de drone în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un atac vizând regiuni din centrul şi sudul Ucrainei, anunţă duminică Forţele Aeriene ucrainene, relatează CNN.

Forţele Aeriene ucrainene precizează că au doborât 30 dintre cele 40 de drone de tip Shahed lansate dinspre sud către regiunile Viniţia (centru), Odesa şi Mîkolaiv (sud).

Militarii englezi ar putea fi desfășurați în vestul Ucrainei

Decizia de a trimite trupe britanice pe teritoriul ucrainean ar însemna ca aceștia să-i antreneze pe militarii Kievului direct în bazele armatei ucrainene, în loc de bazele NATO, cum se întâmplă acum, a spus ministrul apărării din Regatul Unit.

Militarii englezi ar urma să fie staționați „în special în vestul Ucrainei”, a precizat Shapps.

În prezent, 10 țări NATO sunt implicate în antrenarea soldaților ucraineni. Peste 26.500 de recruți ucraineni au trecut prin astfel de programe de pregătire organizate de țările Alianței Nord-Atlantice.

De asemenea, NATO intenționează să mai antreneze alți 30.000 de militari ucraineni, până la finalul acestu an, a mai spus Grant Shapps.

Ministrul Apărării din UK a mai spus că a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski inclusiv despre posibilitatea ca firmele și companiile din domeniul apărării britanice să-și deschidă fabrici în Ucraina și despre rolul pe care Royal Navy l-ar putea avea în apărarea rutelor maritime din Marea Neagră.

Noi atacuri cu rachete și drone kamikaze rusești asupra orașelor și infrastructurii ucrainene

Federația Rusă a lansat noi atacuri asupra Ucrainei în noaptea de sâmbătă spre duminică, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene, citat de agenția Ukrinform.

Rușii au lansat astfel 40 de drone kamikaze de producție iraniană Shahed 136/131 în regiunile Odesa, Mikolaev și Viniția. Ucrainenii susțin că au reușit să doboare 30 dintre acestea.

Atac cu dronă ucraineană în sudul Rusiei

De asemenea, un atac cu dronă din partea Ucrainei, care a avut loc sâmbătă în regiunea Briansk din sudul Rusiei, a rănit o persoană şi a deteriorat ferestrele şi acoperişul unei clădiri administrative, conform unei declaraţii a guvernatorului regiunii, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Guvernatorul, Aleksander Bogomaz, a scris pe aplicaţia de mesagerie Telegram că atacul s-a produs în oraşul Trubcevsk.

Bogomaz informase anterior că un sat din regiune a fost bombardat de forţele ucrainene, în atac fiind deteriorate trei locuinţe.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri