Marea Britanie schimbă modul în care își protejează spațiul aerian după incidentul cu balonul chinezesc din SUA

Data publicării:
Un balon de spionaj al Chinei este doborât de armata americană.
Marea Britanie îşi revizuieşte măsurile de securitate după incidentul cu balonul chinezesc doborât în SUA. Foto: Profimedia Images

Regatul Unit al Marii Britanii va revizui măsurile de securitate cu privire la spaţiul său aerian în urma descoperirii şi doborârii unui balon chinezesc în spaţiul aerian al SUA, dar şi a depistării altor obiecte zburătoare în SUA şi Canada, a anunţat luni ministrul apărării britanic Ben Wallace, informează Agerpres.

"Regatul Unit şi aliaţii săi vor analiza ce înseamnă aceste intruziuni în spaţiul aerian pentru securitatea noastră. Acest incident este încă un semn al modului în care se schimbă în rău imaginea ameninţărilor globale", a declarat Wallace pentru cotidianul The Telegraph.

Întrebat despre intenţia Londrei de revizuire a măsurilor de securitate privind spaţiul aerian britanic, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin a declarat: "Noi deja ne-am prezentat poziţia privind incidentul în cauză. Toate părţile ar trebui să abordeze obiectiv această chestiune şi să renunţe la scoaterea ei în evidenţă".

Varianta Chinei este că primul balon doborât de SUA era de fapt un instrument meteorologic care a fost deviat de vânt. Ulterior, armata americană a doborât alte trei obiecte zburătoare deasupra Americii de Nord.

Potrivit SUA, cel puţin primul balon făcea parte dintr-o "flotă" folosită de China pentru misiuni de spionaj care au fost desfăşurate pe cinci continente, scrie The Guardian.

Analiştii spun că atât SUA, cât şi Canada primesc constant cantităţi enorme de date de la radarele care supraveghează spaţiul aerian, însă analizeze sunt, de obicei, concentrate pe ameninţări precum posibile rachete, nu pe obiectele mai lente, precum baloanele.

"Acum, bineînţeles, am început să căutăm şi astfel de obiecte. Deci probabil vom descoperi mai multe", a declarat Jim Himes, membru al comisiei de informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Şi Pentagonul a anunţat că va analiza cu mai multă antenţie obiectele lente detectate de radare.

Pe de altă parte, Beijingul a afirmat luni că Statele Unite au trimis, de la începutul anului trecut, de peste zece ori în spaţiul aerian chinez baloane de mare altitudine, fără "nicio permisiune".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin a făcut această precizare în răspunsul la o întrebare în conferinţa sa de presă obişnuită, fără a da alte detalii.

Întrebat cum a reacţionat China la aceste survoluri, Wang a afirmat că răspunsul ţării sale la astfel de incidente este unul "responsabil şi profesionist".

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri