Marine Le Pen promite că va demonta turbinele eoliene din Franța și va elimina orice subvenție pentru energiile regenerabile

Data publicării:
marine le pen in mijlocul unei multimi
Marine Le Pen, candidata extremei drepte la alegerile prezidențiale din Franța din 2022, promite desființarea parcurilor eoliene și eliminarea subvențiilor pentru energia regenerabilă Foto: Profimedia Images

Marine Le Pen, candidată de extremă dreapta la alegerile prezidențiale din Franța de anul viitor, a declarat joi că dacă va fi aleasă, va pune capăt tuturor subvențiilor pentru energia regenerabilă și va demonta turbinele eoliene din Franța.

„Eoliană sau fotovoltaică, aceste energii nu sunt regenerabile, ci sunt intermitente. Dacă voi fi aleasă, voi opri orice construcție de noi parcuri eoliene și voi lansa un mare proiect pentru a le desființa”, a declarat ea la postul de radio RTL. Politiciana a adăugat că va desființa subvențiile pentru energia eoliană și solară, despre care spune că se ridică la 6-7 miliarde de euro pe an, iar asta cântărește în factura de utilități a francezilor.

„Voi elimina subvențiile, ceea ce ne va permite, de altfel, să le dăm înapoi francezilor jumătate din taxa pe care o plătesc pe factura de electricitate. Reprezintă 16% din factura lor. Este considerabil. Putem reduce această taxă la jumătate. Există o serie întreagă de lucruri asupra cărora voi interveni pentru a reduce presiunea asupra francezilor”, a spus Le Pen.

Candidata extremei drepte franceze a spus că, în schimb, va sprijini industria nucleară a Franței, permițând construirea mai multor reactoare noi, va finanța o modernizare majoră a actualelor centrale și va susține construcția de reactoare modulare mici, așa cum a propus și președintele Emmanuel Macron.

Marine Le Pen, care va fi candidata partidului Adunarea Națională la scrutinul din aprilie, a ajuns în turul al doilea al alegerilor în 2017 și este de așteptat să repete această reușită politică, deși unele sondaje recente arată că Eric Zemmour, un realizator de talk-showuri cu o orientare de dreapta,  ar putea să o întreacă, dacă se decide să candideze. 

Ministrul mediului, Barbara Pompili, a respins declarația lui Le Pen pe Twitter. „Desființarea turbinelor eoliene din Franța ne-ar priva de cel puțin opt procente din producția noastră de electricitate. Doamna Le Pen ar provoca pene de curent”, a scris Pompili.

În foaia de parcurs pentru economia franceză până în 2030, prezentată săptămâna aceasta, președintele Emmanuel Macron a propus sprijin de miliarde de euro pentru vehiculele electrice, industria nucleară și hidrogenul verde - produs cu ajutorul energiei nucleare -, dar a menționat prea puțin energia regenerabilă, notează Reuters.

Franța produce aproximativ 75% din energia sa în centrale nucleare, ceea ce înseamnă că producția sa de electricitate are printre cele mai mici emisii de carbon pe cap de locuitor dintre toate țările dezvoltate. Cu toate acestea, este mult în urma Germaniei și a altor națiuni europene în ceea ce privește investițiile în energie eoliană și solară.

Există o mișcare activă împotriva energiei eoliene, care este susținută de extrema dreaptă și de centru-dreapta, în special de Xavier Bertrand, principalul candidat conservator la alegerile prezidențiale.

Eric Zemmour ar putea amenința succesul lui Marine Le Pen la alegeri. Tatăl ei, Jean- Marie Le Pen, a promis că-l va susține

Un sondaj al Institutului Francez de Opinie realizat la cererea France Info şi Le Parisien, publicat la 1 octombrie, îl credita pe jurnalistul Eric Zemmour cu 15% din intenţiile de vot, cu foarte puţin în urma lui Marine Le Pen, cotată cu 16% din intenţiile de vot, relatează Agerpres.

Comparat din ce în ce mai mult cu Donald Trump, Eric Zemmour este jurnalist, eseist, scriitor și realizator de televiziune. Între 2019 și 2021, a fost prezentator al emisiunii Face à l'Info de la CNews. Jurnalistul este perceput ca având poziții de dreapta, mergând uneori chiar înspre extrema dreaptă, deși Zemmour autocaracterizează din punct de vedere politic drept „gaullist” și „bonapartist”. Zemmour a studiat la Institutul de Științe Politice din Paris și a lucrat ca reporter la Le Quotidien de Paris din 1986 până în 1996, apoi la Le Figaro, unde în ultimii ani a fost editorialist.

Eric Zemmour Public Meeting In Ajaccio
Jurnalistul Eric Zemmour, care ar vrea să candideze la președinția Franței și are poziții apropiate uneori de cele ale extremei drepte, ar putea fi o amenințare pentru ascensiunea politică a lui Marine Le Pen Foto: Profimedia Images

Tatăl lui Marine Le Pen, fondatorul şi ex-preşedintele fostului Front Naţional (care în prezent se numește Adunarea Naţională - n.r.), politicianul de extremă dreaptă Jean-Marie Le Pen, declara într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde că îl va susţine pe Eric Zemmour la preşedinţia Franţei „dacă acesta va fi candidatul cel mai bine plasat din tabăra naţională”.

„A urcat pe baricadă spunând lucruri pe care nimeni nu îndrăzneşte să le spună în afară de mine”, a arătat Le Pen, calificând discursul lui Zemmour drept „inovator” şi considerând că singura diferenţă dintre el şi Zemmour este că acesta din urmă este evreu. „E greu să-l faci nazist sau fascist. Iar asta îi dă o mai mare libertate”, spus Le Pen, care are 93 de ani. În 2018, Jean-Marie Le Pen a fost condamnat de Curtea de Casaţie pentru că în aprilie 2015  declarase că existenţa camerelor de gazare de la Auschwitz nu reprezintă decât un detaliu în istoria lumii.

Jean-Marie Le Pen este un apropiat al lui Zemmour încă din anii 1980. De altfel, fostul politician de extremă dreapta deplânge faptul că fiica sa, Marine Le Pen, candidata Adunării Naţionale şi principala rivală a actualului preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, conform sondajelor de opinie, „a renunţat la luările ei de poziţie”. Le Pen consideră că Zemmour „ocupă acum terenul lăsat liber de ea”.

Jean-Marie Le Pen, care a fost exclus din partid în 2015 şi a criticat în ultimii ani „campania de normalizare” începută de fiica sa, și-a invitat fostul partid să-şi recapete „virilitatea”.

Eric Zemmour s-a transformat într-un adevărat fenomen al pre-campaniei din perspectiva scrutinului prezidenţial din Franţa şi a monopolizat dezbaterile televizate. Deşi nu şi-a anunţat deocamdată candidatura, Zemmour, editorialist şi vedetă de televiziune, cunoscut pentru luările sale  de poziție extreme şi limbajul critic împotriva imigraţiei, a feminismului sau a islamului, strânge fonduri private şi caută să obţină semnăturile a 500 de primari pentru a-şi putea anunţa candidatura pentru Palatul Elysée.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri