Mărturia unui muncitor de la abatorul german cu 1.000 de români infectați cu Covid: „Îmi auzeam colegii plângând de durere noaptea”

Data publicării:
Focar de coronavirus la cel mai mare abator din Germania

Într-un interviu acordat Deutsche Welle, un fost angajat român al abatorului unde aproape 1.000 de conaționali s-au infectat cu coronavirus povestește coșmarul care devenise acest loc de muncă.

Românul spune că cei mai mulți muncitori au fost obligați să muncească ore suplimentare, pentru care nu au fost plătiți, iar condițiile de cazare erau sub orice critică.

Peste 1.500 de muncitori de la un abator Tonnies din Gutersloh au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus, iar cei mai mulți dintre ei sunt români. După ce informația a devenit publică, în cursul acestei săptămâni, au ieșit la lumină detalii revoltătoare despre condițiile de muncă la acest abator.

Românul care a lucrat timp de doi ani aici spune în interviul acordat Deutsche Welle că a fost obligat să muncească peste program, fără plată. „Erau 12 sau chiar 13 ore lucrate... Am notat orele suplimentare. La final, însă, nimic din toate acestea nu s-au regăsit pe fluturașul de plată al salariului”, spune el.

Românul spune că în interiorul abatorului erau condiții foarte grele de muncă: „Era foarte frig și umed, liniile de asamblare se mișcau foarte repede. I-am auzit pe colegi plângând noaptea de la atâta durere. Mâinile le erau umflate cu totul, dar ne-am încurajat unii pe alții și ne-am spus să răbdăm”.

Un prieten de-al meu m-a rugat să-l iau cu mine, a vrut cu adevărat să lucreze în Germania. I-am spus: ia cel puțin destui bani de buzunar pentru a-ți cumpăra un bilet înapoi spre casă. A fost un sfat bun, pentru că după o singură zi la Tonnies, prietenul meu nu a mai rezistat și s-a întors în România”, mai spune românul.

Fostul angajat a mai spus că, periodic, se făceau controale, iar atunci toți angajații erau instruiți să încetinească ritmul, iar viteza liniei de procesare era redusă.

Muncitorii români erau foarte rău tratați: „Era foarte rău când eram bolnavi: maiștrii țipau la noi că pur și simplu nu trebuie să ne declarăm bolnavi. Odată ce am avut o răceală urâtă și au țipat la mine. Atunci m-am oprit.”

Cât despre condițiile de cazare, românul spune: „A fost întotdeauna foarte aglomerat, uneori erau 10, 12 sau alteori chiar 14 persoane într-un singur apartament. Chiria lunară era de 200 de euro de persoană.”

Românul spune că mai păstrează legătura cu foști colegi: „Doi colegi sunt acum în carantină. Ei spun că li s-a adus suficientă mâncare și apă, dar sunt foarte neliniștiți pentru că nu știu ce se va întâmpla”.

Românul lucrează acum pentru o altă companie similară germană și este mulțumit de condițiile de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce salariu are Diana Șoșoacă, de fapt. Eurodeputata o va duce bine la pensie
Digi FM
Cătălin Bordea, primele declarații despre tânăra cu care a fost surprins la un an de la divorțul de Livia: „E...
Pro FM
Adele nu are de gând să lanseze piese noi în perioada următoare: „Vreau să iau o pauză!”
Film Now
Jennifer Lopez și fiica cea mare a lui Ben Affleck, din ce în ce mai apropiate. Violet își arată susținerea...
Adevarul
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja...
Newsweek
Avioane F-16 au aterizat în vecinătatea României. Rusia începe vânătoarea „oriunde s-ar afla”
Digi FM
Dan Alexa, declarații despre incidentul cu Anamaria Prodan, care l-a lovit în urmă cu patru ani: „Mă felicit...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Nicole Kidman, despre reacția fiicei ei când a văzut o scenă din „Eyes Wide Shut”, thrillerul erotic în care...
UTV
Catalin Bordea, primele declaratii dupa ce a fost surprins alaturi de noua iubita: “Stie prin ce am trecut…...