Mărturiile cutremurătoare ale soldaților prinși la Avdiivka. „Drumul e plin de cadavre ucrainene”

Data publicării:
militar intre ruinele din avdiivka
Militarii ucrainieni s0au retras din Avdiivka. Foto: Profimedia

Avdiivka a fost în primele linii ale războiului între Kiev și Moscova timp de aproape un deceniu. Lupte dure au avut loc acolo aici timp de luni întregi, după invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape doi ani, relatează CNN.

Retragerea a fost mult mai rapidă. Când armata ucraineană a abandonat orașul sâmbătă, oferind Rusiei cea mai importantă victorie din ultimele luni, totul s-a întâmplat rapid și fără milă.

„Lăsați cei 300 (de răniți) și ardeți totul”, i s-ar fi ordonat unui soldat,

La câteva ore după ce trupele ruse și-au ridicat steagurile în Avdiivka, au apărut informații înfiorătoare despre câțiva soldați răniți care nu au reușit să fugă și au fost uciși când trupele ruse au ajuns la poziția lor.

Militarii ucraineni făceau parte din Brigada 110 Mecanizată Separată, ocupând o poziție cunoscută sub numele de Zenit. În timp ce forțele ruse avansau prin Avdiivka săptămâna trecută, Zenit a fost atacat puternic.

Soldații au făcut încercări disperate de a fugi din ruinele orașului, potrivit lui Viktor Biliak, unul dintre soldații de acolo. Într-o postare lungă și sumbră pe Instagram, Biliak a descris traseul periculos pe care îl aveau în față.

„Afară nu era vizibilitate. Totul era doar despre supraviețuire. Un kilometru peste câmp. O grămadă de pisoi orbi ghidați de o dronă. Artileria inamicului. Drumul spre Avdiivka este plin de cadavre ucrainene”, a scris el.

În cele din urmă, un comandant l-a informat prin radio că răniții nu vor fi evacuați. Șase bărbați au fost lăsați în urmă. Mesajele pe care le-au lăsat sunt greu de citit, a spus Biliak.

„Disperarea lor, soarta lor. Va rămâne mereu în mintea noastră. Cei mai curajoși sunt cei care mor”, a spus el.

Avdiivka s-a aflat în prima linie de când separatiștii pro-Moscova au ocupat mari porțiuni din regiunea Donbas, inclusiv orașul Donețk, în 2014. Anii de lupte au transformat orașul într-o fortăreață puternic întărită.

Dar, având în vedere că armata Ucrainei este sub presiune de-a lungul mai multor puncte de pe linia frontului și se confruntă cu deficit de muniție și oameni, armata rusă simțit o fereastră de oportunitate. A atacat zona cu lovituri aeriene și artilerie înainte de a intensifica asaltul la sol.

Forțele ucrainene au luat în weekend decizia de a abandona orașul, oferind Rusiei cea mai importantă victorie de când a cucerit orașul Bahmut, anul trecut.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că decizia de a se retrage a fost luată pentru a „salva viețile soldaților” ucraineni.

Printre cei prinși și înconjurați se numără și un sergent și medic militar în vârstă de 30 de ani din regiunea Dnipropetrovsk, pe nume Ivan Jîtnîk, cu indicativul „Django”. A luptat în Avdiivka aproape doi ani, la fel ca Brigada 110.

A fost grav rănit în luptă și nu se putea mișca.

Joi, el a reușit să o contacteze pe sora lui, Katerina, și pe alți membri ai familiei, într-un apel video emoționant, care a devenit între timp viral pe rețelele sociale.

Katerina îl întreabă pe fratele ei: „Deci nu vine nimeni? Băieții tăi sunt și ei acolo sau ești singur?”

Jîtnîk: „Toți au plecat, toți s-au retras. Ne-au spus că ne va ridica o mașină. Am picioarele rupte, schije în spate, nu pot face nimic”.

El a spus că la poziția Zenit erau 6 de soldați, dintre care patru, precum Jîtnîk, nu puteau merge.

Kateryna răspunde: „Nu știu cum să... pe cine să sun”, a spus ea în timp ce plângea. „Nu pot să-mi dau seama. Cine te va lua de acolo?”

Nimeni nu a făcut-o.

Jurnaliștii ucraineni care lucrează cu Slidstvo.info au discutat mai târziu cu rudele a trei dintre ucrainenii care au rămas în această poziție.

Katerina a declarat pentru Slidstvo.info: „Au așteptat vehiculul (de evacuare) o zi și jumătate. Și când și-au dat seama că nu vine nimeni să-i ia, au început să sune pe toată lumea. Când m-a sunat Ivan, îl durea atât de tare, îi dăduseră tot ce le mai rămăsese, dar rămâneau fără medicamente și mâncare.”

Joi, o altă rudă a vorbit cu Jîtnîk prin apel video.

„Fratele meu a spus că comandamentul a fost de acord ca rușii să-i elimine pentru că oamenii noștri nu vor ajunge la ei”, a spus Katerina. În timp ce vorbeau, a spus ea, clipul arăta trupele ruse intrând în poziția în care bărbații erau prinși.

Un alt soldat prins la Zenit a fost Andrii Dubnițki. Soția lui, Liudmila, a declarat pentru Slidstvo.info: „Am vorbit la ora 10 a.m. (joi). Era rănit, tremura, încerca să glumească, a început să plângă. Ultimul mesaj a fost la 12:00, că va fi capturat”, a spus ea.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri