Masacrul din Bucha. Iuri, un copil de 14 ani, povestește cum rușii i-au ucis tatăl. „Mergeam cu bicicleta după mâncare și medicamente”

Data actualizării: Data publicării:
War crisis continues in Bucha, Ukraine - 3 Apr 2022
Ucrainean ucis, lăsat pe marginea drumului, în apropierea localității Bucha. Foto: Profimedia Images

Apar tot mai multe mărturii despre masacrul din Bucha, unde rușii au executat sute de civili. Oficialii ruși neagă acuzațiile și spun că ar fi de fapt înscenări ale ucrainenilor, însă declarațiile celor care au reușit să scape cu viață sunt cutremurătoare. Este și cazul lui Iuri Neciporenko, un copil de 14 ani, căruia rușii i-au executat tatăl pe stradă, iar pe el l-au împușcat însă a scăpat cu viață.

Pe 17 martie, în jurul orei 11, Iuri și tatăl său Ruslan Neciporenko mergeau cu bicicleta spre clădirea administrației Bucha, unde se acordau ajutoare. Electricitatea, gazul și apa fuseseră întrerupte, iar bunurile esențiale erau insuficiente în oraș, unul dintre primele ocupate de forțele ruse în timp ce înaintau spre capitala Ucrainei Kiev.

Iuri și tatăl său sperau să ia medicamente și mâncare. Acesta a spus că un soldat rus i-a oprit pe el și pe tatăl său pe strada Tarasivska. Au ridicat imediat mâinile, spune copilul, într-un interviu pentru BBC.

„Le-am spus că nu purtăm nicio armă și că nu suntem o amenințare”, a spus el.

„Atunci, tatăl meu a întors capul spre mine și atunci a fost împușcat. A fost împușcat de două ori în piept, în zona inimii. Apoi a căzut”, își amintește copilul momentul în care rușii i-au ucis tatăl.

În acel moment, spune adolescentul, soldatul l-a împușcat în mâna stângă și a căzut și el. În timp ce era la pământ, a spus el, a fost împușcat din nou, de data aceasta în braț.

„Stăteam întins pe burtă, nu vedeam nimic din ce se întâmplă în jurul meu”, a spus Iuri. Soldatul, spune el, trage din nou, țintindu-i capul. „Dar glonțul mi-a trecut prin glugă”.

Iuri a spus că soldatul rus a mai tras o dată, de data aceasta în capul tatălui său, însă acesta era deja mort. „Am avut un atac de panică, zăcând acolo cu brațul rănit. Am văzut că mâna mea sângera”, a spus acesta. 

Abia după un timp, când soldatul a intrat în spatele unui tanc, Iuri s-a ridicat și a fugit.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În Bucha au fost găsite cadavre întinse pe stradă. Unii oameni fuseseră împușcați în ceafă, ca și cum ar fi fost executați. Alții aveau mâinile sau picioarele legate. Unele corpuri fuseseră în mod clar călcate de tancuri.

Mama lui Iuri, Alla, a povestit pentru BBC cum a mers să-și vadă soțul după ce adolescentul s-a întors acasă și i-a spus ce s-a întâmplat. Ea a crezut că Iuri ar putea greși și că Ruslan a fost rănit, având nevoie de ajutor medical.

„Fiul meu m-a implorat să nu o fac”, a spus Alla. „A spus că mă vor ucide și pe mine.”

Când a încercat să meargă pe stradă, vecinii au oprit-o. „Mi-au spus să nu merg mai departe, spunând că rușii îi ucid pe toți cei din teritoriile aflate sub controlul lor”.

A doua zi dimineață, Alla și mama sa, purtând eșarfe albe, au mers la locul execuției. Mama ei a vorbit cu soldații ruși și au reușit să treacă. În cele din urmă, au luat cadavrul lui Ruslan și l-au adus acasă.

O fotografie făcută de Alla și trimisă echipei BBC pare să confirme mărturia lui Iuri. Ruslan prezintă o rană împușcată în zona pieptului, lângă inimă.

Ruslan, de profesie avocat, avea 49 de ani când a fost ucis. Acesta a fost îngropat în grădina din fața casei.

Citește și Uciderea unui biciclist în Bucha a fost filmată cu drona. Imaginile în care rușii trag în el dintr-un tanc au ajuns virale

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri