Mercenarii lui Prigojin au vrut să fure bombe nucleare care să încapă în rucsac, ca "să ridice miza" rebeliunii lor

Data actualizării: Data publicării:
Liderul gruparii Wagner, Evgheni Prigojin, stă în fața trupelor sale la Bahmut, pe 5 mai 2023.
Grupul paramilitar Wagner este „frânt”, a declarat, vineri, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în urma morții liderului acestuia, Evgheni Prigojin. Foto: Profimedia Images

Mercenarii Wagner au vrut să fure bombe nucleare în timpul rebeliunii lor, susține șeful spionilor militari ucraineni, într-un interviu pentru Reuters. Ar fi vrut unele de dimensiuni mici, care încap într-un rucsac. Mercenarii Wagner doreau să ridice miza rebeliunii și să arate că sunt gata să lupte până la capăt, spune Kirilo Budanov.

În 24 iunie, în timp ce forţele rebele Wagner se îndreptau spre nord, spre Moscova, un contingent de vehicule militare a deviat spre est pe o autostradă, în direcţia unei baze fortificate a armatei ruse care deţine arme nucleare, potrivit unor înregistrări video postate online şi interviurilor cu locuitorii din zonă, relatează Reuters.

Oficialii occidentali au afirmat în repetate rânduri că arsenalul nuclear al Rusiei nu a fost niciodată în pericol în timpul revoltei, care s-a încheiat rapid în acea zi. Însă, într-un interviu exclusiv, şeful serviciilor de informaţii militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că luptătorii Wagner au mers mult mai departe.

El a spus că au ajuns la baza nucleară şi că intenţia lor era să achiziţioneze mici dispozitive nucleare din epoca sovietică pentru a "ridica miza" revoltei lor. "Pentru că, dacă eşti pregătit să lupţi până la ultimul om în picioare, aceasta este una dintre facilităţile care ridică semnificativ miza", a declarat Budanov."

Singura barieră între luptătorii Wagner şi armele nucleare, a spus Budanov, au fost uşile de la depozitul nuclear. 

Kirilo Budanov, șeful spionajului militar al Ucrainei: Sunt bombe foarte mici, care sunt portabile și care pot fi cărate într-un rucsac. Această bază (n.red. Voronej 45) este unul dintre principalele depozite pentru asemenea arme. Acesta este un motiv pentru care ei au mers acolo. Nu poți să folosești un focos nuclear balistic așa ușor, de sine stătător. Dar un rucsac nuclear? Cu siguranță poți.

Reuters: Credeți că au vrut să le ia?

Kirilo Budanov: Nu doar că asta cred, chiar s-au dus acolo.

Reuters: Au avut intenția să le ia?

Kirilo Budanov: Au fost la depozit, dar adevărul este că nu au luat niciun rucsac. Ușile erau închise și nu au putut să intre prin zona tehnică.

O sursă apropiată Kremlinului, cu legături militare, a coroborat unele părţi ale relatării lui Budanov. Un contingent Wagner "a reuşit să pătrundă într-o zonă de interes special, în urma căreia americanii s-au agitat pentru că acolo sunt depozitate muniţii nucleare", a declarat această persoană, fără a da mai multe detalii.

O sursă din estul Ucrainei ocupate de Rusia, care are cunoştinţă despre acest lucru, a declarat că acțiunea a provocat îngrijorare la Kremlin şi a dat un impuls pentru încheierea în grabă a rebeliunii, negociată în seara zilei de 24 iunie, cu ajutorul lui Alexander Lukaşenko.

Oficialii americani şi-au exprimat îndoielile cu privire la această versiune. Ca răspuns la o întrebare referitoare la faptul că forţele Wagner au ajuns la bază şi au încercat să achiziţioneze arme nucleare, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adam Hodge, a declarat: "Nu suntem în măsură să coroborăm acest raport. Nu am avut niciun indiciu, în niciun moment, că armele sau materialele nucleare ar fi fost în pericol".

Kremlinul şi comandantul Wagner, Evgheni Prigojin, nu au răspuns la întrebările legate de afirmațiile lui Budanov. Matt Korda, cercetător asociat senior şi manager de proiect pentru Proiectul de informare nucleară la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani, a declarat că ar fi "practic imposibil ca un actor non-statal" să încalce securitatea nucleară rusă. Este posibil ca Wagner să fi avut la dispoziţie mii de soldaţi, a spus el, dar este puţin probabil ca vreunul dintre ei să ştie cum să detoneze o bombă.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Piesa "Water" a făcut-o celebră, nisipul a îmbrăcat-o la Met Gala. Tayla, luată pe sus de 4 bărbați și cărată...
Film Now
Filmul care dă startul sezonului cinematografic de vară cu un debut dezamăgitor: 28 de milioane de dolari, în...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Demi Moore, răvășitoare la MET Gala 2024, într-o rochie cu un croi extravagant. Actrița, prima persoană care...