Mesaj categoric al Beijingului în timpul vizitei lui Antony Blinken: China nu va face niciun compromis privind Taiwanul

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul de stat american Antony Blinken dă mâna cu șeful diplomației chineze Wang Yi la Beijing, pe 19 iunie 2023.
Secretarul de stat american Antony Blinken a fost primit la Beijing de șeful diplomației chineze Wang Yi. Foto: Profimedia Images

China nu va face niciun compromis privind Taiwanul, i-a declarat luni şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, secretarului de stat american, Antony Blinken, aflat în vizită la Beijing.

Wang, cel mai înalt demnitar al Partidului Comunist Chinez în domeniul diplomaţiei, a afirmat că „trebuie făcută o alegere între dialog şi confruntare, (între) cooperare şi conflict”, a relatat televiziunea de stat de la Beijing, CCTV, informează Agerpres.

Diplomatul chinez a declarat că motivul tensiunilor dintre China și SUA este „percepția greșită” pe care americanii o au față de țara sa.

El a cerut SUA să ridice „sancțiunile unilaterale” impuse Chinei, să „înceteze suprimarea” dezvoltării tehnologiei și științei din China și să nu se amestece în afacerile interne ale acestei țări.

Diplomatul chinez a declarat că „păstrarea unităţii naţionale este întotdeauna în centrul intereselor fundamentale ale Chinei”, iar „în această privinţă, China nu va face niciun compromis şi nicio concesie” referitoare la Taiwan.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie chineză separatistă şi nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru realipirea la China a insulei independente de facto din 1949 şi susţinute de Statele Unite.

La rândul său, Antony Blinken i-a spus lui Wang Yi că este nevoie de o „gestionare responsabilă a concurenței” între cele două state și a cerut ca mijloacele de comunicare între SUA și China să rămână deschise pentru a fi evitate neînțelegerile și pentru ca competiția să nu se transforme în conflict, a declarat Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, scrie The Guardian.

Potrivit acestuia, discuția dintre Antony Blinken și Wang Yi a fost „siceră și productivă”.

Întâlnirea dintre cei doi diplomați, la care presa nu a avut acces, a depășit cu o oră timpul alocat.

Duminică, când Blinken s-a întâlnit cu ministrul de Externe chinez Qin Gang, discuțiile au durat șapte ore și jumătate.

O întrevedere între Blinken și președintele chinez Xi Jinping a fost confirmată pentru luni după-amiază.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri