MI5 a ratat o „ocazie importantă” care ar fi putut preveni atentantul sinucigaș de la concertul Arianei Grande din Manchester

Data publicării:
Police Respond To An Incident At Manchester Arena
Foto: Gulliver/GettyImages

Autorii unei anchete din Marea Britanie au concluzionat că MI5(agenția britanică de contrainformații și securitate internă) a ratat o importantă oportunitate de acţiune, ce ar fi putut să oprească atentatul sinucigaş cu bombă comis la sfârşitul concertului pe care cântăreaţa pop Ariana Grande l-a susţinut în oraşul Manchester în anul 2017, informează Reuters.

Douăzeci şi două de persoane, cea mai tânără avea vârsta de doar opt ani, au murit în urma exploziei şi alte peste 200 au fost rănite atunci când un bărbat a detonat o bombă artizanală pe Manchester Arena în momentul în care numeroşi părinţi veneau să îşi preia copiii care au asistat la concertul artistei americane, scrie Agerpres. 

„A fost ratată o oportunitate importantă de acţiune, ce ar fi putut să prevină atacul”, a declarat preşedintele comisiei de anchetă, John Saunders, în cel de-al treilea şi ultim raport al său despre acel atac cu bombă, cel mai sângeros înregistrat în Regatul Unit după atacurile sinucigaşe comise în transporturile publice din Londra în 2005.

Precedentele rapoarte coordonate de John Sanders au ajuns la concluzia că au existat deficienţe şi erori serioase în sistemul de securitate al stadionului. El a descoperit, de asemenea, că unul dintre spectatorii ucişi ar fi supravieţuit, probabil, dacă reacţia echipelor de intervenţie nu ar fi fost atât de deficitară.

Atacul cu bombă a fost comis de Salman Abedi, un tânăr de 22 de ani, iar fratele lui mai tânăr, Hashem, a fost condamnat la 55 de ani de închisoare în 2020 pentru că l-a încurajat şi l-a ajutat.

Al treilea frate, mai mare, Ismail, a fost condamnat în iulie 2022 în absenţă, pentru că nu s-a prezentat pentru a ajuta comisia de anchetă, întrucât a fugit din Regatul Unit. Fraţii Abedi s-au născut la Londra din părinţi libieni care au emigrat în Marea Britanie în timpul regimului lui Muammar al-Gaddafi. 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri