Micul oraș ucrainean care a blocat marile planuri ale Rusiei. "Și-au încărcat morții și au fugit, au lăsat în urmă cizme, șosete" (BBC)

Data actualizării: Data publicării:
Tanc rusesc distrus
Tanc rusesc distrus în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării Ucraina

La câteva zile după bătălia epică de la Voznesensk, ucrainenii încă vorbesc despre cum un oraș mic a blocat planurile rușilor de a-l cuceri și de a obține astfel cale liberă spre Odesa. Timp de două zile, oameni de toate vârstele din oraș au înfruntat soldații ruși și i-au forțat să se retragă. Aceștia au dispărut într-o noapte, și-au luat morții și au fugit, lăsând în urmă căști, cizme, șosete și echipamente de protecție, povestesc localnicii din Voznesensk.

A fost una dintre cele mai decisive bătălii ale războiului de până acum, o luptă acerbă care a durat două zile și care a urmărit capturarea orașului Voznesensk și a podului său important din punct de vedere strategic.

Dacă ar fi obținut controlul asupra orașului, trupele ruse ar fi avut cale liberă pentru a intra în Odesa dinspre nord, facilitând cucerirea portului de la Marea Neagră.

În schimb, trupele ucrainene, sprijinite de o armată formată pe loc din localnici, au dat o lovitură zdrobitoare planurilor rusești, împingând armata invadatoare înapoi, până la 100 de kilometri, spre est.

Voznesensk-bbc-1
Două zile a durat bătălia de la Voznesensk. FOTO: BBC

"Este greu de explicat cum am făcut-o. Este datorită spiritului de luptă al localnicilor noștri și al armatei ucrainene", a povestit pentru BBC primarul de 32 de ani din Voznesensk, Yevheni Velichko.

La aproape trei săptămâni de la acea bătălie epică, primarul a avertizat că un alt atac al forțelor ruse este iminent și că cei care au apărat orașul nu au arme suficiente pentru a rezista.

"Este un oraș strategic. Noi nu apărăm doar orașul, ci și tot teritoriul din zona lui. Și nu avem armele grele pe care le are inamicul nostru", a spus el.

La fel ca în atâtea linii de front din Ucraina, armele antitanc furnizate de britanici s-au dovedit cruciale în lupta împotriva blindatelor ruse care au atacat Voznesensk.

"Doar datorită acestor arme am reușit să învingem inamicul. Le mulțumim partenerilor noștri pentru sprijinul acordat. Dar avem nevoie de mai mult. Convoaiele inamicului vor continua să vină", a făcut apel primarul.

Mii de oameni au plecat din Voznesensk în ultimele săptămâni, mulți au ales însă să rămână în oraș. Chiar și acum sunt dornici să povestească despre victoria lor remarcabilă.

"A fost un efort uriaș al întregului oraș", a spus Alexander, un comerciant local care s-a filmat în prima linie cu un AK47, strigând "Hai, frumusețile mele!".

"Am folosit puști de vânătoare, oamenii aruncau cărămizi și borcane. Bătrânele încărcau saci grei de nisip. Rușii nu știau unde să se uite sau de unde va veni următorul atac. Nu am văzut niciodată comunitatea așa de unită", a povestit bărbatul.

Voznesensk-bbc
Două zile a durat bătălia de la Voznesensk. FOTO: BBC

În grădina Svetlanei Nikolaevna, din Rakove, în zona de sud a Voznesensk, unde au avut loc unele dintre cele mai grele lupte, încă se văd urmele de șine de tancuri rusești. Bandaje pline de sânge au rămas împrăștiate pe gardul viu.

Femeia în vârstă de 59 de ani le-a arătat reporterilor BBC o magazie în care rușii ținuseră prizonieri doi soldați ucraineni, care au fost eliberați în urma luptelor din oraș.

"Uite petele de sânge de pe ușa mea", a arătat ea. În timp ce se adăpostea cu familia într-o pivniță din apropiere, rușii i-au transformat casa într-un spital de campanie improvizat.

"M-am întors să iau niște haine a doua zi. Erau răniți întinși peste tot. Cred că erau zece. Am curățat cea mai mare parte din sânge", a povestit femeia.

"Au plecat în grabă, într-o noapte. Au lăsat totul în urmă - cizme, șosete, echipament de protecție, căști. Doar și-au încărcat morții și răniții și au fugit."

Șeful serviciului local de pompe funebre, Mykhailo Sokurenko a căutat pe câmp cadavre ale rușilor pe care le-a încărcat într-un vagon de tren.

"Nu îi consider ființe umane [după ceea ce au făcut aici]. Dar ar fi greșit să-i lași pe câmp, încă înspăimântând oamenii chiar și după moartea lor", a spus el.

"Acești ruși sunt nebuni, așa că va trebui să stăm de pază. Dar va veni victoria și îi vom împinge pe ruși de pe toate pământurile noastre.", a adăugat Sokurenko.

În bătălia epică de la Voznesensk s-au înfruntat un batalion rusesc de forțe speciale și forțele ucrainene - militari și localnicii din Voznesensk.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri