Militarii ruși de elită refuză să lanseze atacuri frontale, așa cum fac foștii deținuți și rezerviștii, spun ucrainenii

Data publicării:
Russian servicemen fire a 2A65 Msta-B 152 mm towed howitzer towards Ukrainian positions
Militari ruși în Ucraina. Foto: Profimedia

Militarii ruși din unitățile de elită refuză să lanseze anumite tipuri de atacuri, deoarece se tem de pierderile uriașe pe care le-ar putea avea, a declarat un oficial ucrainean, potrivit Business Insider.

Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt în cadrul armatei ucrainene, a spus pentru Kyiv Post că acești militari se consideră „trupe de elită” și nu „vor să intre în atacuri frontale” pe care foștii deținuți ruși și rezerviștii le lansează de obicei.

Pe frontul din Ucraina, Rusia a devenit din ce în ce mai dependentă de atacuri frontale cu risc ridicat, care implică valuri de oameni care atacă pozițiile ucrainene și confiscă mici porțiuni de teritoriu, cu prețul unor pierderi substanțiale.

Fostul lider al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care a murit într-un accident de avion anul trecut, a spus că această tactică este o „mașină de tocat carne”.

Humeniuk a dat ca exeplu atacurile rusești asupra localității Krînkî din regiunea Herson, spunând că trupele ruse care asaltează pozițiile ucrainene de acolo au fost avut pierderi de peste 50%.

„În prezent, în sectorul nostru, numărul unităților de tip „Shtorm-Z” [unități rusești formate din rezerviști mai în vârstă și foști deținuți, adesea angajați să efectueze atacuri frontale în valuri] este în scădere și vedem mai multe forțe navale și parașutiști”, a spus Humeniuk.

„Dar ei se consideră „trupe de elită” și nu vor să intre în astfel de atacuri frontale”, a adăugat ea.

Una dintre noile unități de parașutisti din Rusia, Divizia 104 a Gărzii Aeropurtate, pare să fi fost lovită foarte puternic în luptă în regiunea Herson, la sfârșitul anului trecut, a spus Ministerul Apărării din Marea Britanie într-o evaluare a situației din decembrie.

Unitatea „foarte probabil a suferit pierderi excepțional de grele și nu și-a îndeplinit obiectivele în timpul debutului său în luptă în regiunea Herson”, având ca scop dislocarea pozițiilor ucrainene de lângă Krînkî, au spus oficialii britanici.

Krînkî a fost scena unor lupte grele în ultimele luni, deoarece forțele ucrainene au încercat să recupereze terenul peste râul Nipru.

În ciuda afirmațiilor oficialilor ucraineni conform cărora militarii lor au câștigat teren pe malul de est a râului Nipru, soldații au declarat pentru The New York Times că este o exagerare.

„Nu există poziții. Nu există un post de observație sau o poziție", a spus Oleksii, un soldat care a luptat în Krînkî.

„Este imposibil să câștigi un punct de sprijin acolo. Este imposibil să muți echipamentul acolo. Nu este nici măcar o luptă pentru supraviețuire. Este o misiune sinucigașă”, a adăugat el.

Dar operațiunile aeriene ucrainene deasupra Niprului au întărit poziția dificilă a Ucrainei pe teren.

Rusia pare să aibă dificultăți în a se apăra împotriva atacurilor cu drone ale Ucrainei, deoarece nu are capabilități de război electronic în zonă, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri