Ministrul german de externe: Europa are nevoie de SUA în domeniul apărării

Data actualizării: Data publicării:
ministrul german de externe heiko maas
Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei. Foto: Guliver/Getty Images

Europa nu se poate apăra singură, a declarat marţi ministrul de externe german Heiko Maas. „Fără SUA în Germania şi în Europa, nu suntem capabili la ora actuală să ne gestionăm singuri securitatea”, a spus șeful diplomației de la Berlin, citat de agenția dpa.

Prezent la forumul de politică externă organizat la Berlin de Fundaţia Koerber, Heiko Maas a avertizat în privința decuplării securităţii europene de cea americană, apreciind „că acest lucru ar fi deosebit de periculos”, scrie Agerpres.

Heiko Maas s-a distanţat şi cu această ocazie de observaţiile făcute de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a declarat recent că NATO este în „moarte cerebrală” şi că Europa ar trebui să fie mai independentă.

Ministrul german de externe consideră că „NATO este vie din cap până în picioare”, dar a recunoscut că există probleme. Maas a cerut din nou crearea unei comisii de experţi pentru a reforma NATO, adăugând că este clar că există lipsuri şi controverse. În cadrul reuniunii miniştrilor de externe de săptămâna trecută, propunerea a fost bine primită, a spus el, adăugând că aceasta „contribuie la orientarea unei dezbateri, devenită aproape toxică, pe coordonate mai structurate şi mai productive”.

Şefii de stat şi de guvern ai statelor membre NATO vor aborda această chestiune la summitul Alianţei ce va fi găzduită de Londra săptămâna viitoare.

Heiko Maas este ministru de externe în Cabinetul Angelei Merkel din martie 2018. Provine din rândul social-democraților germani, iar tatăl său a fost militar de carieră.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri