Ministrul italian al Apărării: Aderarea la proiectul „Belt and Road” al Chinei a fost o decizie „nesăbuită şi îngrozitoare”

Data publicării:
Guido Crosetto, ministrul italian al Apararii
Crosetto a afirmat că inițiativa a făcut prea puțin pentru a stimula exporturile Italiei, făcând din China singurul câștigător. FOTO: Profimedia Images

Italia a luat o decizie „nesăbuită şi îngrozitoare” atunci când s-a alăturat Iniţiativei Belt and Road (BRI) a Chinei în urmă cu patru ani, deoarece s-a dovedit că în loc să stimuleze exporturile, a triplat de fapt importurile, a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, într-un interviu, potrivit BBC.

Crosetto a afirmat că inițiativa a făcut prea puțin pentru a stimula exporturile Italiei, făcând din China singurul câștigător.

China a declarat anterior că ambele națiuni au înregistrat „rezultate fructuoase” ca urmare a BRI.

Italia a devenit prima economie dezvoltată care a aderat la BRI în 2019 - o mișcare criticată de aliații săi occidentali.

Programul global de investiții are în vedere conectarea Chinei cu Europa și dincolo de aceasta prin reconstruirea vechii rute comerciale a Drumului Mătăsii.

În cadrul acestuia, China oferă finanțare pentru proiecte majore de infrastructură în întreaga lume, în încercarea de a accelera accesul mărfurilor chinezești pe piețele mai îndepărtate.

Criticii consideră că este un instrument prin care China își extinde influența. Atât UE, cât și SUA și-au exprimat îngrijorarea atunci când Italia a decis să se alăture acestui program, în urmă cu patru ani.

„Decizia de a adera la noul Drum al Mătăsii a fost un act improvizat și atroce, care a crescut exporturile chinezești către Italia fără a avea același efect asupra exporturilor italiene către China”, a declarat Crosetto pentru ziarul italian Corriere della Sera.

Italia trebuie să găsească o modalitate de a ieși din acord fără a deteriora relațiile cu Beijingul

El a spus că Italia trebuie acum să găsească o modalitate de a ieși din acord fără a deteriora relațiile cu Beijingul.

„Problema astăzi este: cum să ne retragem din BRI fără a afecta relațiile cu Beijingul. Pentru că este adevărat că China este un concurent, dar este și un partener”, a spus  Crosetto.

Întrucât Beijingul a devenit din ce în ce mai asertiv pe scena mondială, Italia va trebui să se gândească cum să se retragă „fără a produce dezastre”, a spus el.

A existat o discuție intensă cu privire la posibilitatea ca Italia să rămână în BRI încă din luna mai, când premierul Giorgia Meloni a declarat că dorește să discute cu China despre o eventuală retragere.

Acesta urmează să fie reînnoit automat în martie 2024, dacă Italia nu face o cerere oficială de retragere până în luna decembrie a acestui an.

Ministerul chinez de Externe a declarat anterior că, în opinia sa, „China și Italia ar trebui să își exploreze în continuare potențialul de cooperare” în cadrul BRI și „să consolideze cooperarea reciproc avantajoasă pentru a căuta rezultate mai fructuoase în materie de cooperare”.

În comentariile citate în ediția în limba engleză a ziarului Global Times, afiliat la stat, în luna mai, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Wang Wenbin, a adăugat că cele două națiuni au înregistrat „rezultate fructuoase” în multe domenii ca urmare a BRI.

De atunci, Beijingul a lansat o campanie diplomatică pentru a încerca să convingă Italia să reînnoiască acordul, trimițând oficiali de rang înalt în această țară pentru a face lobby în favoarea sa.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri