Misiune: Crimeea. Cum au reușit ucrainenii să cucerească „Turnurile Boiko” din Marea Neagră și cum îi ajută în războiul cu Rusia

Data publicării:
soldati ucraineni pe o platforma de foraj din marea neagra
Platformele, cunoscute în mod informal în Ucraina ca Turnurile Boiko, se află sub controlul ucrainenilor. Foto: Profimedia Images

Capacitățile militare ale Rusiei pe cer, pe apă și pe uscat au avut de suferit după ce Ucraina a recăpătat controlul asupra platformelor de foraj petrolier situate în Marea Neagră în toamna anului trecut, a anunțat serviciul de informații militare ucrainene pe 8 aprilie, potrivit The Kyiv Independent.

Kievul a anunțat că a recâștigat controlul asupra platformelor, cunoscute în mod informal în Ucraina ca Turnurile Boiko după politicianul pro-rus Iurii Boiko, precum și controlul a două platforme mobile în septembrie 2023.

Platformele de foraj au fost achiziționate de Ucraina când Boiko a ocupat funcția de ministru al energiei între 2010 și 2012 sub președintele de atunci Viktor Ianukovici. Rusia a ocupat platformele în urma anexării ilegale a Crimeei în 2014.

După începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei, forțele ruse au transformat platformele într-un obiectiv militar, desfășurând echipamente precum radare și heliporturi. De acolo, rușii își dirijau dronele și sistemele de rachete.

Purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainei, Dmitro Pletenchuk, a declarat în toamna anului 2023 că Turnurile Boiko se aflau sub „controlul” Ucrainei, dar au rămas în „zona gri” din cauza activității aeronavelor militare rusești din acel sector.

În timpul operațiunii de preluare a controlului platformelor, forțele ucrainene au demontat sistemul radar. Marina rusă nu a putut monitoriza în mod eficient situația din zona înconjurătoare a Mării Negre, a mai spus Pletenchuk.

„Astăzi, turnurile sunt folosite direct” de ucraineni, a spus Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor militare ucrainene, fără a dezvălui detalii.

„Zona de influență” a Rusiei a fost restrânsă, iar capacitățile armatei ucrainene de a conduce operațiuni suplimentare în Marea Neagră, inclusiv în Crimeea ocupată, s-au extins, a adăugat Iusov.

Platformele de foraj cunoscute ca Turnurile Boiko sunt B312 Petro Godovaneț (construită în 2010) și B319 Ucraina (construită în 2012), situate în largul coastei Crimeii, la Marea Neagră.

Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei a distribuit imagini cu operațiunea specială de capturare a platformelor de foraj de gaz și petrol din Marea Neagră.

Imaginile arată trupele speciale ucrainene în bărci rapide în această misiune. De asemenea, a fost filmată și recuperarea unui soldat ucrainean cu pseudonimul Konan, care a căzut peste bord în timpul operațiunii și a petrecut 14 ore în larg.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri