Video Operațiune spectaculoasă a trupelor speciale ucrainene: Au cucerit o platformă petrolieră de la ruși și au avariat un avion Su-30

Data actualizării: Data publicării:
GUR 2 ezgif.com-optimize (6)

Forţele ucrainene au recâştigat controlul asupra platformelor pentru foraj de petrol şi gaze din largul coastei de nord-vest a Crimeei, a anunțat luni serviciul de informaţii al apărării (GUR) din Ucraina. În cursul operațiunii, trupele speciale ucrainene au fost atacate de un avion de luptă rusesc Su-30, pe care au reușit să-l avarieze, obligându-l să se retragă.

Platformele, cunoscute sub numele de Turnurile Boiko, erau controlate de Rusia după ce Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Serviciul de informaţii condus de generalul Kirilo Budanov spune că turnurile au fost folosite de ruşi ca locuri de aterizare a elicopterelor şi pentru desfăşurarea de echipamente radar.

„O operaţiune unică pentru a stabili controlul asupra turnurilor Boiko a fost efectuată de unităţile de informaţii ale apărării”, a anunţat GUR, care a publicat şi o înregistrarea video din timpul misiunii, scrie News.ro, preluând CNN.

„În timpul operaţiunii, forţele speciale au reuşit să captureze trofee valoroase: un stoc de muniţie pentru elicoptere de tip UAM (rachete de avion neghidate), precum şi radarul Neva, care poate urmări mişcarea navelor în Marea Neagră”, a precizat GUR.

„În timpul uneia dintre fazele operaţiunii, a avut loc o luptă între forţele speciale ucrainene aflate pe bărci şi un avion de luptă rusesc Su-30. În urma bătăliei, aeronava rusă a fost lovită şi a fost forţată să se retragă”, susţine GUR.

Rusia a anunţat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni că a distrus ambarcaţiuni ucrainene, cu soldaţi la bord, care urmăreau o debarcare în Crimeea.

GUR a anunţat la 24 august, de Ziua Independenţei Ucrainei, că a reuşit o astfel de operaţiune, arborând steagul ucrainean pe pâmântul Crimeei.

Observând confruntări pentru controlul celor două turnuri încă de luna trecută, Ministerul britanic al Apărării estima că acestea ar putea servi drept „avanposturi pentru desfăşurarea de forţe, platforme pentru elicoptere şi locaţii pentru amplasarea de sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune”.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri