Misterul avionului încărcat cu 5 milioane de dolari și 100 de kilograme de aur fals pe care nu le vrea nimeni

Data publicării:
lingouri de aur si dolari
Misterul avionului încărcat cu 5 milioane de dolari și 100 de kilograme de aur fals pe care nu le vrea nimeni. Foto: Profimedia

Un avion privat care avea la bord peste 5 milioane de dolari în numerar, aur fals, arme și muniție se află în centrul unei anchete în capitala Zambiei, Lusaka, relatează BBC.

Toată lumea știe că aeronava a zburat din capitala egipteană, Cairo, și a aterizat acum două săptămâni în Zambia, dar acolo se opresc certitudinile.

Până acum, nimeni din Egipt sau Zambia nu admite că a închiriat avionul sau că deține conținutul acestuia.

Cu atâtea întrebări fără răspuns, zvonurile au început să circule. Este posibil ca cei implicați să fie politicieni sau militari de rang înalt din Egipt sau Zambia? Este vorba despre un singur zbor sau de un întreg șir de zboruri, dintre care doar unul a fost interceptat?

Ceea ce se știe este că toți cei șase egipteni aflați la bordul aeronavei și alți oameni care li s-au alăturat pe aeroportul din Lusaka urmează să apară luni în instanță.

Unii dintre zambienii care sunt reținuți au fost acuzați de spionaj și obținere de bani cu ajutorul unor falsuri. Egiptenii nu au fost încă puși sub acuzare.

Cum a ieșit totul la lumină

Mai mult, povestea putea rămâne ascunsă dacă un site de fact-checking, Matsda2sh, nu ar fi acuzat oficialii din Egipt de implicare în incident.

La scurt timp după aceea, forțe de securitate egiptene îmbrăcate în civil au percheziționat casa lui Karim Asaad din Cairo în toiul nopții și l-au arestat.
La început, Asaad pur și simplu a dispărut. Nimeni nu știa unde sau de ce fusese luat.

Apoi, jurnalişti egipteni independenţi au publicat documente pe reţelele sociale, care ar proveni din ancheta poliţiei din Zambia, despre avionul plin cu bani.

Ar fi vorba despre 3 ofițeri militari egipteni și un ofițer superior de poliție care ar fi fost arestați, informații care susțin acuzațiile aduse de Asaad.

Un val de proteste pe rețelele sociale au dus la eliberarea lui două zile mai târziu. Pentru ce anume fusese arestat rămâne un alt mister.

Autoritățile egiptene au spus doar că avionul era privat și doar a tranzitat prin Cairo. Cu alte cuvinte, țara și oficialii săi nu ar fi avut nimic de-a face cu cazul.

La scurt timp după aceea, lumina reflectoarelor s-a mutat în Zambia, după ce avionul a aterizat pe aeroportul Kenneth Kaunda din Lusaka.

Tranzacții misterioase cu bani și aur fals

Cumva, se pare, un bărbat din Zambia care transporta presupuși saci cu aur a reușit să treacă de securitatea aeroportului și să se întâlnească cu egiptenii din avion.

Nimeni nu pare să știe cine a autorizat acest lucru, dar, potrivit relatărilor presei din Zambia, s-a întâmplat cu ajutorul unor „donații” în numerar.

După ce a urcat la bord, acesta a vândut bărbaților din avion o parte din presupusul aur pe care îl transporta. Apoi egiptenii i-au cerut mai mult.
Nu este clar dacă și-au dat seama că era vorba de aur fals înainte ca echipele de securitate să vină pentru a percheziționa aeronava.

Câțiva dintre ofițerii care au intrat în avion sunt acum anchetați pentru că ar fi primit până la 200.000 de dolari fiecare de la cetățenii egipteni aflați la bordul avionului. Ar fi fost recompensa lor pentru că au permis avionului să decoleze fără a aresta pe nimeni.

Când s-a aflat, cumva, de această tranzacție, o altă echipă de securitate a intrat în avion și i-a arestat pe cei din interior.

Probabil că suspecții au avut dificultăți în a explica ce făceau cu milioane de dolari cash, mai multe pistoale, 126 de cartușe și ceea ce părea mai mult de 100 kg de lingouri de aur.

Dar lingourile de aur erau false: pe lângă aur, erau făcute dintr-un amestec de cupru, nichel, staniu și zinc.

Dificultăți de calcul

Avocatul zambian care îl apără pe unul dintre cei 10 bărbați arestați spune că un alt mister este faptul că forțele de securitate par să nu știe matematică.

Makebi Zulu a declarat pentru BBC că, la început, poliția a spus că a găsit 11 milioane de dolari în numerar. Apoi au vorbit de 7 milioane de dolari, înainte de a se stabili în cele din urmă că e vorba de de 5,7 milioane de dolari.

O posibilă explicație ar putea fi relatările conform cărora aproape jumătate din sumă a fost scoasă din avion înainte de sosirea echipei care a făcut arestările. Dacă este adevărat, asta ar însemna că cei implicați au reușit să treacă prin aeroport cu 5 milioane de dolari, ceea ce e greu de făcut fără să observe cineva.

Zulu nu înțelege nici de ce oamenii arestați sunt tratați diferit.

El spune că, în timp ce zambianul și alți trei străini au fost trimiși la închisoare, cei șase egipteni au fost găzduiți într-o casă de oaspeți. Oare, se întreabă el, VIP-urile din Cairo sunt ajutate de autoritățile din Zambia?

Răsturnare de situație

Bărbatul care ar fi transportat sacii cu aur fals în avion a devenit între timp denunțător și ajută poliția din Zambia să ancheteze acest caz.

În ultimele două zile, mai mulți cetățeni din Zambia au fost arestați într-o fabrică improvizată de prelucrare a aurului fals și ar putea urma noi arestări.

Pe măsură ce interesul pentru acest caz a crescut, la fel au crescut și speculațiile.

Un think-tank numit Egypt Technocrats, format din profesioniști egipteni independenți care trăiesc pe tot globul, susține că există peste 300 de companii secrete în Egipt implicate în operațiuni de spălare a banilor.

Unii spun că s-ar putea ca sume mari de bani să fi fost scoase ilegal din țară de când președintele Abdel Fattah al-Sisi a venit la putere, în urmă cu nouă ani. Dacă este adevărat, ar putea acest zbor să fie doar unul dintre sutele care au făcut curse similare?

Teoria avansată în unele cercuri este că înalți oficiali militari și oameni de afaceri din Egipt, de teamă că regimul președintelui Sisi s-ar putea prăbuși, au încercat cu disperare să-și scoată banii din țară.

Deși, ca și în cazul tuturor lucrurilor legate de acest caz misterios, nimeni nu poate fi sigur cât de mult din toate acestea sunt adevărate.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri