Misterul exploziei de la Spitalul din Gaza. NYT: Racheta despre care se crede că a explodat nu s-a aflat niciodată aproape de spital

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0815135548
Foto: Profimedia Images

În imaginile video cu explozia de la spitalul din Gaza, poate fi văzut un proiectil care zboară prin cerul întunecat al enclavei și explodează în aer. Câteva secunde mai târziu, o altă explozie devine vizibilă la sol. Aceste imagini video au fost citate pe scară largă ca dovezi, în condițiile în care oficiali americani și israelieni au argumentat că o rachetă palestiniană a eșuat în aer, a căzut la sol și a provocat o explozie mortală la spitalul Al-Ahli din orașul Gaza. O analiză vizuală detaliată a New York Times arată, însă, ceva diferit. Imaginile au fost luate de pe o cameră de livestreaming a Al Jazeera în noaptea de 17 octombrie.

Racheta văzută în clipul video nu este, cel mai probabil, ce a cauzat explozia de la spital pentru că ea s-a detonat pe cer, la aproximativ trei kilometri depărtare, conform NYT, și reprezintă un element fără legătură cu spitalul al luptelor dintre Israel și palestinieni.

Descoperirile NYT nu rezolvă necunoscuta exploziei de la spitalul din Gaza și nici nu arată cine este responsabil, însă.

Susținerea agențiilor de informații americane și israeliane că ar fi vorba de o rachetă palestiniană eșuată poate fi în continuare plauzibilă. Însă analiza NYT pune la îndoială una dintre cele mai citate dovezi ale oficialilor israelieni și complică narativul clar pe care aceștia l-au prezentat.

Situația legată de explozia de la spitalul Al-Ahli se complică și mai mult

Imaginile Al Jazeera arată un proiectil lansat din Israel care se detonează în aer. Câteva secunde mai târziu, o explozie se produce la spital. Cele două evenimente sunt, cel mai probabil fără o legătură între ele.

Oficialii israelieni și Hamas dau vina unii pe alții pentru explozia de la spital. Mai multe dovezi video analizate de NYT arată că Hamas trăgea cu zeci de rachete la sud-vest de spital cu câteva minute înainte de explozie, iar felul în care s-a produs deflagrația arată că este posibilă și ipoteza unei rachete eșuate care s-a prăbușit cu combustibil încă neconsumat.

Imaginile video sugerează și că IDF bombarda la acel moment Gaza și că două explozii în apropiere de spital au fost surprinse la două minute înainte de explozia fatală.

Un oficial al IDF a declarat pentru NYT că forțele militare israeliene nu bombardau într-o rază care să pună în pericol spitalul, dar a refuzat să spună cât de departe a fost cea mai apropiată lovitură aeriană.

Bilanțul deceselor, despre care Hamas a spus, inițial, că a fost de 500 și revizuit apoi la 471, ar fi mult mai mic, conform estimărilor agențiilor occidentale. Un număr nu a fost verificat sau confirmat până acum.

Clădirea spitalului nu a fost lovită direct, iar orice ar fi provocat explozia a lovit în curtea spitalului, acolo unde oamenii erau adunați pentru a fi în siguranță, lovind inclusiv o mulțime de mașini parcate. Mai mult, craterul provocat de explozie a fost destul de mic, un fapt pe care Israelul l-a citat de mai multe ori pentru a argumenta că nu e de vină pentru explozie.

Nici Hamas nu a venit cu vreo dovadă fizică a ipotezei sale conform căreia, spitalul a fost lovit de muniție israeliană.

Ipoteze contradictorii

Conform agențiilor de informații americane, în imaginile video se vede o rachetă palestiniană care a suferit „un eșec catastrofal de motor” înainte ca părți din aceasta să se prăbușească pe domeniul spitalului.

Un oficial de rang înalt a clarificat că nu poate fi exclusă o reevaluare a situației în lumina unor noi informații, dar că există o încredere mare în actualele concluzii în rândul agențiilor de informații.

Întrebat de descoperirile făcute de NYT, un oficial de rang înalt american din domeniul informațiilor a spus că publicația și agențiile au interpretări diferite ale imaginilor video. Să afli ce s-a întâmplat cu adevărat e cu atât mai dificil cu cât și Israel și Hamas trăgeau focuri în zonă de când a început războiul.

Israelul a tras mai mult de 8.000 de muniții în Gaza, în ceea ce s-a transformat într-un asalt brutal. IDF lovise inclusiv spitalul cu artilerie de iluminare cu trei zile înainte, conform imaginilor video și informațiilor transmise de conducerea spitalului.

De cealaltă parte, Hamas și Jihadul Islamic au continuat să țintească Israelul cu rachete mortale din situri de lansare ascunse din Gaza. Rachetele palestiniene au mai avut erori de funcționare în trecut, iar o estimare arată că 15% dintre rachetele trase din Gaza eșuează.

Pe parcursul unei ore de la explozia de la spital, a început un război al informațiilor – Hamas a dat vina imediat pe o lovitură aeriană israeliană, în timp ce IDF a declinat orice responsabilitate și a dat vina pe o rachetă palestiniană eșuată.

Oficialii israelieni au făcut public un raport despre explozie și au dat publicității și o conversație interceptată între teroriști Hamas care dădeau vina pe Jihadul Islamic pentru explozie. Israelul a făcut publice și alte dovezi, inclusiv rapoarte de activitate militară, informații radar și alte interceptări audio și video.

Inclusiv imaginile video de pe camerele Al Jazeera au fost oferite de IDF ca dovadă în postări pe Twitter. În acestea, obiectul aerian din imagini este identificat ca fiind „o rachetă care țintea Israelul” și care „a fost trasă greșit și a explodat” în același moment în care a avut loc și explozia de la spital.

NYT: Racheta despre care se crede că a explodat nu s-a aflat niciodată în proximitatea spitalului

Numeroase surse media au susținut că imaginile video sunt o dovadă că o rachetă palestiniană a lovit spitalul, însă NYT consideră că racheta din clipul video cu pricina nu s-a aflat niciodată în proximitatea spitalului, că a fost lansată din Israel, nu din Gaza, și că pare să fi explodat deasupra graniței dintre Israel și enclava palestiniană, la cel puțin trei kilometri de spital.

NYT a sincronizat imaginile Al Jazeera cu alte cinci clipuri filmate în același timp, inclusiv unul care aparține unei televiziuni israeliene, Channel 12, și o cameră de supraveghere din Tel Aviv. Aceste clipuri diferite oferă imagini ale rachetei din nord, sud, est și vest. Folosind imagini din satelit pentru a triangula punctul de plecare din aceste clipuri, NYT a determinat că proiectilul a fost lansat spre Gaza dinspre orașul israelian Nahal Oz, la puțin timp înainte de explozia de la spital.

În plus, imaginile arată că proiectilul a fost lansat după barajul de rachete palestiniene, despre care oficialii israelieni spun că este responsabil pentru explozia de la spital.

Începând de la ora locală 18:59, serii de lovituri de rachetă palestiniene sunt trase de pe două poziții de la sud-vest și nord-vest de spital, conform imaginilor video. Flăcări de la rachetele palestiniene sunt vizibile în cerul nopții în condițiile în care motoarele lor le aruncă spre nord-est, spre Israel. Mai mult de 25 de secunde trec între ultima rachetă palestiniană și explozia de la spital.

NYT nu a putut verifica independent ce tip de proiectil a fost tras dinspre Israel, însă pare că acesta a fost tras dinspre o zonă cunoscută ca având un sistem Iron Dome activ.

IDF spune, totuși, că nu trage interceptoare Iron Dome în Gaza, și, într-adevăr, racheta văzută în imagini pare că nu a trecut în teritoriul Gazei. IDF a precizat că Iron Dome nu a tras interceptoare în zona respectivă la momentul respectiv.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri