Misterul omului care a căzut din cer, în Londra. Niciuna dintre pistele pe care s-a mers nu a lămurit cine era

Data actualizării: Data publicării:
roata unui avion in zbor deasupra unui oras
Nici în ziua de azi nu se cunoaște identitatea omului care a căzut dintr-un avion al avionul companiei Kenya Airways, cu destinația Nairobi-Londra. FOTO: Getty Images

Un bărbat a căzut din cer, într-o grădină din Londra, în 30 iunie 2019. Așa a rămas în memoria oamenilor un caz al cărui mister nu a putut fi dezlegat. Au fost câteva indicii care au dus spre o legătură cu Kenya, dar toate pistele pe care s-a mers – criminalistice sau jurnalistice – nu au dus la rezolvarea enigmei.

Nici în ziua de azi nu se cunoaște identitatea omului care a căzut dintr-un avion al companiei Kenya Airways, cu destinația Nairobi-Londra, aeronava aterizând ulterior pe aeroportul Heathrow. Un localnic a relatat că trupul a aterizat la distanță de un metru de un vecin care făcea plajă în grădină.

Cazul a fost preluat voluntar de Paul Graves de la unitatea specializată în criminalistică.

În 30 de ani de carieră ca ofițer de poliție, Graves a anchetat cazuri de înjunghieri, împușcături, răpiri și tentative de crimă. Acestea erau cazuri dificile și el era obișnuit cu relația cu presa, cu modul în care poate obține informații de familie, prieteni și martori, chiar dacă aceștia erau reticenți. Cu o asemenea experiență, Graves spera să-l identifice pe omul căzut și să-i repatrieze corpul, chiar dacă încă de la început avea îndoieli.

Indiciile care au făcut legătura dintre acest caz dramatic și Kenya

Ipoteza pe care s-a mers de la început a fost că bărbatul a vrut să călătorească clandestin și s-a ascuns în zona trenului de aterizare al avionului. Poliția a luat legătura cu conducerea aeroportului Heathrow, unde personalul a cercetat zona respectivă a avionului. S-a constatat că era suficient spațiu pentru ca o persoană să se ghemuiască și să se ascundă acolo. De altfel, acolo a fost găsit un rucsac kaki cu inițialele MCA scrise pe el.

În rucsac erau doar niște pâine, o sticlă de suc, o sticlă de apă și o pereche de ciorapi. Graves a tras prima concluzie: bărbatul își luase la el doar lucruri esențiale pentru supraviețuire.

Un indiciu i-a atras atenția: în ruscac au fost găsite câteva monede din Kenya, iar sticla de suc fusese vândută de un magazin kenyan, ceea ce a arătat că pasagerul s-a urcat în avion din Nairobi.

Misterul se adâncește: nicio potrivire cu vreo persoană din Kenya

Totodată, legiștii au prelevat mostre din ADN-ul bărbatului și amprente, pe care  le-au trimis autorităților din Kenya. Rezultatele ADN s-au întors rapid cu mesajul că nu a fost găsită nicio potrivire în baza de date. Graves avea speranțe în amprentele preluate în sensul că multe locuri de muncă din Kenya cereau amprentarea candidaților. Dar nici amprentele pasagerului clandestin nu se aflau în baza de date a poliției din Kenya, relatează The Guardian.

În septembrie 2019, la trei luni după ce a preluat cazul, Graves a mers în Kenya, în speranța de a descoperi informații care l-ar fi putut ajuta la identificarea persoanei. A vizitat mahalalele din jurul aeroportului. A vizitat morminte, care erau pline de trupuri nerevendicate de nimeni. I-au fost puse la dispoziție imagini de pe aeroportul din Nairobi și date despre pasageri, dar nu a aflat nimic care l-ar fi putut ajuta în dezlegarea misterului.

Citește și: Imaginea catastrofală a colapsului global. Sărăcia și dezastrele ar putea împinge un miliard de oameni spre marea migrație până în 2050

Oficialii aeroportului au susținut în repetate rânduri că nu pot fi încălcări ale securității pentru că aeroportul are condiții foarte stricte de acces, iar porțile de îmbarcare sunt sigure.

Detectivul s-a gândit că pasagerul clandestin ar fi putut fi un muncitor de pe aeroport, un manipulator de bagaje, dar oficialii aeroportului kenyan au insistat că nu le lipsea niciun angajat.

Cazul era tot mai confuz.  Se știa doar atât: un bărbat urcase în avion din Nairobi și a căzut din cer peste Londra. Era kenyan. 

Și totuși, cine era pasagerul clandestin?

Pentru Graves, ancheta era mai vastă decât să verifice modul în care pasagerul clandestin a ajuns în avion. Întrebările erau: De ce? De unde a început povestea?

Graves a pus la dispoziția presei constatările sale în speranța că cineva va afla despre caz și poate oferi detalii. Ideea unei expuneri mediatice atât de mari nu a fost bine văzută însă de autoritățile din Kenya, a spus Graves. Astfel de situații pun oamenii să se întrebe de ce cetățenii unei țări ar putea fi atât de disperați să părăsească țara încât ar fi dispuși la riscuri atât de mari.

La întoarcerea în Marea Britanie, Graves a făcut public un portret-robot al pasagerului, reconstruit de criminaliști, alături de obiectele găsite în rucsacul lui. În noiembrie, reporterii Sky News au publicat rezultatele unei anchete în care au susținut că l-au identificat pe pasagerul clandestin ca fiind Paul Manyasi, care avea 29 de ani și lucra ca angajat care făcea curățenie pe aeroport. Au fost obținute declarații de la iubita lui Manyasi și de la mama lui, care ar fi recunoscut obiecte de lenjerie.

Willy Lusige, jurnalist la KTN News a urmărit îndeaproape povestea și a încercat și el să identifice cine era bărbatul din avion.

Citește și: Lumea devine mai puţin tolerantă faţă de migranţi (sondaj Gallup)

S-a crezut că misterul a fost elucidat, dar rămânea o întrebare: cum putea mama lui să îi recunoască obiectele personale în condițiile în care spusese că nu îl mai văzuse pe fiul ei de câțiva ani.

O vizită la familia așa-zisului Paul Manyasi a lămurit situația: primiseră bani pentru a declara că pasagerul din avion era ruda lor. Totodată, nu a existat nicio evidență a faptului că Paul Manyasi ar fi lucrat vreodată pe aeroportul Jomo Kenyatta. Nici părinții cu care Sky News vorbise nu aveau un fiu pe nume Paul Manyasi. Fiul lor se numea Cedric Shivonje Isaac.

Ancheta Sky News s-a spulberat, iar redacția și-a retras articolul cu scuze publice.

Identitatea omului care a căzut pe pământ în 30 iunie 2019 nu a fost niciodată aflată

El a fost înmormântat în 26 februarie 2020, în prezența doar a unui oficial al ambasadei din Kenya.

Tragedia pasagerului clandestin din avionul Kenya Airways a înconjurat lumea și trage un semnal de alarmă cu privire la dramele trăite de migranți care ajung să moară în circumstanțe oribile în fiecare săptămână: încuiați și asfixiați în camioane, înecați, electrocutați, înghețați. Unii sunt bătuți până la moarte sau supuși violențelor sexuale. Alții sunt împușcați la frontieră sau ajung să ardă de vii în taberele pentru migranți.

Citește și: Imaginile disperării în drumul spre SUA. Mii de imigranți din America Centrală, opriți cu bastoane și gaze lacrimogene în Guatemala

Din 2014, peste 10.000 de oameni de persoane au murit pe rutele de migrație, dar cel mai probabil aceste cifre oficiale sunt doar o mică parte dintr-o imagine reală mult mai tragică.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri