Miza schimbărilor constituţionale de la Kremlin. Noua „rocadă” pe care o pregăteşte Vladimir Putin

Data publicării:
Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Vladimir Putin și Dmitri Medvedev. FOTO: Getty Images

Vladimir Putin a propus mai multe schimbări la Constituţia Rusiei, schimbări care ar putea să limiteze puterile succesorului său, în condiţiile în care liderul de la Kremlin ar putea renunţa la funcţia de preşedinte în 2024. În schimb, Putin pregăteşte terenul pentru a ocupa din nou funcţia de prim-ministru, căreia vrea să îi dea mai multă putere, relatează The Guardian.

Într-un discurs televizat, Putin a spus că ar vrea să aducă amendamente Constituţiei Rusiei, prin care să limiteze viitorii preşedinţi la doar două mandate, să înăsprească criteriile pentru ocuparea funcţiei de preşedinte şi să lase decizia asupra numirii prim-ministrului parlamentului.

Prin aceste măsuri, Putin speră să slăbească funcţia prezidenţială şi să facă funcţia de prim-ministru mai puternică, funcţie pe care doreşte să o ocupe, începând cu 2024. La scurtă vreme după discurs, prim-ministrul ţării, un apropiat al lui Putin, Dmitri Medvedev a demisionat, împreună cu întreg guvernul său.

Această mişcare îi permite lui Vladimir Putin să numească un nou guvern şi un nou ministru, dând astfel semnalul cu privire la persoana pe care o doreşte ca succesor al său la preşedinţia Rusiei. Amendamentele propuse urmează să fie validate printr-un referendum, primul scrutin de aces fel din ultimii 25 de ani în Rusia.

Vladimir Putin conduce Rusia din 2000, fapt ce îl face cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin până acum. În 2008, Putin a făcut o „rocadă” cu actualul prim-ministru Medvedev, pentru a rămâne la putere în pofida limitărilor constituţionale care nu îi mai permiteau să fie preşedinte. Între 2008, Putin a fost prim-ministru, iar Medvedev preşedinte, după care şi-au inversat din nou rolurile în 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri