Alegeri locale Republica Moldova. 27 de candidați pentru Primăria Chișinău. Partidul prorusului Ilan Șor a fost tăiat de pe buletine

Data actualizării: Data publicării:
femeie vinde haine vechi in chisinau
Alegerile locale din Republica Moldova au o miză importantă în capitala Chișinău. Foto: Profimedia

Duminică au loc alegeri locale în Republica Moldova, la care vor fi aleși aproape 900 de primari și peste 11.000 de consilieri locali, potrivit platformei alegeri.md. Cea mai mare miză este în capitala Chișinău, unde se confruntă nu mai puțin de 27 de candidați, inclusiv actualul primar, Ion Ceban, creditat cu cele mai mari șanse în sondaje. Toți candidații partidului „Șansă”, al prorusului Ilan Șor, au fost excluși de la aceste alegeri, după un raport al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova. Decizia excluderii a fost luată „din considerente de securitate naţională”, după cum a afirmat premierul Dorin Recean, făcând trimitere la războiul hibrid pe care Rusia îl duce în Republica Moldova.

Alegerile locale în Republica Moldova se desfășoară în două tururi. Pentru a fi validate rezultatele, trebuie să fie prezenți la urne cel puțin 1/4 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale din fiecare circumscripție în primul tur, respectiv 1/5 în turul al doilea.

În cazul primarilor, este ales candidatul care a obținut mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate în primul tur de scrutin.

Dacă nu obține nimeni măcar jumătate din voturi în turul I, peste două săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi candidați.

Numărul total de alegători incluși în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3.300.805 persoane, potrivit datelor de pe platforma alegeri.md.

În total, vor fi aleși 898 de primari, 9.972 de consilieri în consiliile orășenești și sătești și 1.086 de consilieri în în consiliile raionale și municipale.

Pentru alegerile locale din acest an sunt înregistrate 37 de partide din totalul de 60.

Alegeri locale la Chișinău

La alegerile din capitala Republicii Moldova participă 27 de candidați, cu nouă mai mulți decât la ultimele alegeri locale din 2019, potrivit alegeri.md.

Inițial au fost 28 de candidați, dar după decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale de excludere a candidaților partidului „Șansă” de la aceste alegeri, au rămas 27.

Sondajele postate pe aceeași platformă îl dau favorit pe actualul primar, Ion Ceban, care în 2019 a fost ales pe listele socialiştilor, iar acum şi-a făcut propriul partid, Mişcarea Alternativa Naţională.

Pe locul al doilea este candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, partid care o susține pe președinta Maia Sandu.

Cel mai probabil cei doi se vor întâlni în turul 2.

Partidul lui Ilan Șor, tăiat de pe buletinele de vot

La alegerile locale s-a înscris și partidul „Șansă” al prorusului Ilan Șor, fugit în Israel. Fostul său partid, „Șor”, a fost declarat neconstituțional și desființat, însă oligarhul fugar a preluat un alt partid, pe care l-a rebotezat „Șansă” și practic a reorganizat în acest mod partidul „Șor”.

Partidul și-a promovat 652 de candidaţi la funcţia de primar în oraşe şi sate şi peste 9.000 de candidaţi la funcţia de consilier la diferite niveluri.

Numai că vineri, cu doar două zile înainte de scrutin, Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a decis eliminarea candidaților „Șansă” de la alegeri.

Premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a declarat că decizia a fost adoptată „în baza faptului că au fost identificate activităţi de influenţare a proceselor electorale pe teritoriul ţării în scopul promovării intereselor statului străin, Federaţia Rusă, prin intermediul unui grup criminal organizat, condus de cetăţeanul Ilan Şor, prin Partidul Politic «Şansă»”.

„Atrag atenţia! Decizia este luată din considerente de securitate naţională, în condiţiile unui război hibrid pe care Federaţia Rusă îl poartă în Republica Moldova (...) Acest lucru este despre securitatea naţională şi (arată) că implicarea unui actor străin în procesul electoral, în procesul fundamental democratic, al Republici Moldova nu va fi admis", a mai arătat Recean.

Partidul „Șansă” a contestat decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, fără a primi însă un răspuns favorabil.

SIS: „Atentat la ordinea constituţională din Republica Moldova”

Șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteaţă, a dat și el explicații privind acest partid.

„În fapt, (Ilan Șor - n.r.) a realizat o reorganizare a partidului politic «Şor», continuând practicile ilegale în materie de finanţare ilicită executate de grupul criminal condus de Ilan Şor în interesele Federaţiei Ruse”, a declarat șeful SIS.

Potrivit acestuia, formaţiunea politică, controlată în continuare de Ilan Şor, ar fi beneficiat de finanţări externe ilegale de aproximativ un miliard de lei, echivalentul a 50 de milioane de euro.

„Estimările instituţiilor arată că este vorba de sume mult mai mari introduse în schema de deturnare a procesului democratic - fiind vorba de circa 1 miliard de lei. Aceste fonduri sunt utilizate de către concurentul electoral Partidul Politic «Şansă» pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale pe coordonatele: coruperea politică a candidaţilor, coruperea alegătorilor şi manipularea opiniei publice. Totodată, a fost confirmat faptul că fondurile date, care au originea din afara ţării, în special din Federaţia Rusă, sunt puse la dispoziţia exponenţilor grupului criminal prin platforme financiare internaţionale sau a unor state terţe cu scop de camuflare a provenienţei şi destinaţiei”, a precizat directorul SIS.

De asemenea, Alexandru Musteaţă îl acuză pe Ilan Şor că „a creat un grup criminal organizat dintr-o reţea de deputaţi, funcţionari publici, reprezentanţi ai mediilor de afaceri, jurnalişti, lideri politici şi de opinie şi care finanţează ilegal partide politice”.

„Activităţile constatate se încadrează în subminarea valorilor şi procesului democratic, în scopul distorsionării şi influenţării procesului electiv, atentând la ordinea constituţională din Republica Moldova”, a adăugat şeful SIS.

SIS: Atacuri fără precedent din partea Rusiei

De altfel, șeful serviciului de informații al Republicii Moldova a avertizat vinceri că țara este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent, în contextul alegerilor locale de duminică.

Potrivit acestuia, grupuri criminale, finanţate din exterior, încearcă „să compromită întreg sistemul de guvernare democratică în Republica Moldova pentru a o trece în zona de influenţă a Federaţiei Ruse”.

„Manipulare, propagandă şi dezinformare, tentative de schimbare a guvernului prin violenţe, atacuri cibernetice, alarme false cu bombă, tentativa de a intra în ţară a cetăţenilor străini cu pregătire militară cu scop de a realiza operaţiuni subversive, finanţarea masivă a unui grup criminal organizat care corupe alegătorii, cumpărarea de deputaţi şi lideri politici, cumpărarea de candidaţi, totul pentru a compromite întreg sistemul de guvernare democratică în Republica Moldova pentru a o trece în zona de influenţă a Federaţiei Ruse”, a afirmat Musteaţă.

Editor : Alexandru Rotaru | Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri