Cum ar putea fi extrădat Ilan Șor din Rusia. Republica Moldova nu a fost informată oficial că i s-a acordat cetățenia rusă

Data publicării:
ilan sor
Oligarhul fugar Ilan Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare masive din Republica Moldova. FOTO: Facebook/ Ilan Shor

Republica Moldova ar putea să solicite Rusiei extrădarea fugarului Ilan Șor, condamnat pentru fraudă, după ce s-a mutat acolo din Israel și ar fi primit cetățenia rusă, a declarat sâmbătă ministrul moldovean al Justiției, Veronica-Mihailov Moraru.

Ilan Șor, un afacerist pro-rus, a fost condamnat anul trecut în lipsă la 15 ani de închisoare în cazul fraudei bancare de 1 miliard de dolari din 2014, supranumită „furtul secolului” în Moldova, notează Reuters.

Șor a organizat manifestații zgomotoase de stradă împotriva președintelui pro-european Maia Sandu și a îndemnat moldovenii să voteze „nu” în cadrul unui referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030, care va fi organizat în octombrie.

Ministrul Justiției Veronica-Mihailov Moraru a declarat că Republica Moldova își va redirecționa apelurile de extrădare către Moscova, după ce Șor a spus că s-a mutat în Rusia și a anunțat că i s-a acordat cetățenia rusă.

„Ministerul Justiției nu a fost informat despre acest lucru de către autoritățile ruse”, a declarat ea pentru televiziunea TVR Moldova. „Dacă vom fi informați oficial că deține cetățenia rusă, vom analiza circumstanțele și vom analiza cum să acționăm în termeni procedurali”.

Autoritățile din Republica Moldova au cerut în repetate rânduri extrădarea lui Șor din Israel.

După condamnarea sa, un partid care poartă numele lui Șor a fost interzis de către Curtea Constituțională și în locul său a fost format un nou partid pro-rus, numit „Șansă”.

Șor este și forța motrice din spatele blocului politic „Victoria”, lansat luna trecută la Moscova, care se opune referendumului pentru UE și candidaturii Maiei Sandu la scrutinul care va avea loc la aceeași dată.

El a spus săptămâna trecută că vrea să devină prim-ministru dacă un președinte favorabil opiniilor sale îl va nominaliza.

Blocul politic „Victoria”, format din patru partide pro-ruse, face campanie cu sloganul „Nu UE” și solicită, în schimb, ca Republica Moldova să se alăture Uniunii Economice Eurasiatice, o organizație condusă de Rusia.

Sandu denunță invazia Ucrainei de către Moscova și descrie Rusia și corupția drept cele mai mari amenințări la adresa țării sale.

Deocamdată, Maia Sandu nu are un contracandidat anunțat. Socialiștii și comuniștii de opoziție, de asemenea prieteni cu Moscova, se opun referendumului pro-UE, dar au arătat puțină voință pentru o cooperare cu Șor și blocul politic „Victoria”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri