Două avioane au evitat la limită o coliziune la Chișinău. Autorităţile ar încerca să treacă sub tăcere incidentul

Data publicării:
air moldova

Un grav accident aviatic a fost la un pas să se producă în Republica Moldova din cauza insuficienţei de personal care asigură controlul navigaţiei, relatează postul de televiziune moldovean TV8 şi portalul Agora.md, citate de Agerpres.

Deşi incidentul s-a produs în urmă cu două luni, despre el s-a aflat abia acum.

La 23 iunie, o aeronavă Airbus A320 a companiei "Air Moldova", cu 140 de pasageri la bord, a fost la un pas de coliziune cu un avion de mici dimensiuni Antonov-2, care decolase de pe aeroportul militar din Vadul lui Vodă, potrivit postului de televiziune menţionat.

"În tură trebuiau să lucreze 15 controlori de navigaţie aeriana/dispeceri, dar erau doar 9, respectiv dispecerul responsabil de acest avion. După un program continuu de mai mult de şase ore, fiind extrem de obosit, acesta a părăsit locul de muncă şi a uitat să verifice care e situaţia pe traiectoria decolării avionului 'A 320'. În acel moment, de pe aerodromul Vadul lui Vodă a decolat un 'An- 2' cu paraşutişti. Ulterior 'A 320' a trecut pe sub 'An- 2', la o distanţă de circa 10-15 metri, astfel traiectoriile acestor avioane s-au intersectat", a relatat pentru TV8 un angajat al MoldATSA, sub rezerva anonimatului.

MoldATSA (Moldavian Air Traffic Services Authority) este furnizorul de servicii de aeronavigaţie în Republica Moldova.

Potrivit sursei TV8, avioanele nu s-au ciocnit doar datorită faptului că aparatul de dimensiuni mai mici are o viteză mai redusă şi avea nevoie de circa 30 de minute ca să se ridice la altitudinea de 1.000 de metri.

Un alt angajat al instituţiei menţionate, Eugen Sajin, a relatat pe Facebook despre acest caz, dar fără a oferi detalii. El şi-a exprimat indignarea că, la 60 de zile de la acest incident, autorităţile nu au luat măsuri, ba chiar ar fi încercat să muşamalizeze cazul.

"Investigaţia nu s-a finalizat. Dispecerii vor să facă scandal, să ceară concedierea conducerii, suplinirea cadrelor şi instruirea lor corespunzătoare, dar cer şi o investigaţie corectă. Despre incident a fost anunţat şi ministrul economiei şi infrastructurii", a mai spus sursa TV8.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri