Republica Moldova insistă asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria

Data actualizării: Data publicării:
andrei_galbur_6_57349900.jpgpublika

Ministrul de externe moldovean, Andrei Galbur, a reiterat marți intenția Republicii Moldova de a promova includerea pe agenda sesiunii din septembrie a Adunării Generale a ONU a unui subiect suplimentar privind retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, relatează Agerpres.

Întrevederea a avut loc la sediul MAE moldovean, intervenind după ce ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță, a fost convocat la 25 august la Ministerul de Externe al Rusiei pentru explicații pe acest subiect.

Cu această ocazie, ministrul de externe moldovean și ambasadorul Rusiei au discutat despre situația actuală și perspectivele dialogului politic bilateral între Chișinău și Moscova.

Referitor la prezența militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova, ministrul Galbur a reiterat intenția Chișinăului de a promova includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU a unui subiect privind retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Andrei Galbur a subliniat faptul că această inițiativă nu vizează retragerea militarilor ruși care fac parte din forța trilaterală de menținere a păcii ce operează în zona de securitate din regiunea transnistreană, ci doar a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), creat la 1 iulie 1995, în baza fostei Armate a 14-a a Rusiei.

Moscova consideră această inițiativă drept provocatoare, ce „ignoră cauzele reale ale prezenței contingentului rusesc pe Nistru”, a declarat atunci ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov.

Această inițiativă este văzută ca „o altă verigă din lanțul acțiunilor neprietenoase întreprinse în ultima perioadă de către adversarii schimbărilor pozitive în relațiile moldo-ruse”, a afirmat înaltul diplomat rus.

Într-un comunicat al MAE al Rusiei se mai spune că astfel de acțiuni „vor avea un impact negativ asupra cooperării bilaterale și a procesului de reglementare a conflictului transnistrean”.

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, a expediat recent o scrisoare către Națiunile Unite în care a cerut includerea pe ordinea de zi a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a unui punct intitulat „Retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.

„Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu art. 11 din Statutul Organizației Națiunilor Unite, solicită includerea subiectului scoaterii definitive a trupelor militare internaționale de pe teritoriul Transnistriei pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale” a ONU, se arată în scrisoare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Oprah Winfrey, internată de urgență. Care este starea celebrei prezentatoare TV
Digi FM
Adi Despot, după ce Babasha a urcat pe scenă la concertul Coldplay: ”Te...
Pro FM
Soția lui Jorge a furat toată atenția la o nuntă mondenă, într-o rochie decoltată și cu crăpătură. E cu 10...
Film Now
Robert De Niro, îndrăgostit lulea de iubita lui cu 35 de ani mai tânără. Actorul nu s-a oprit din zâmbit în...
Adevarul
Rezultate alegeri locale 2024. Suceava: Tânărul care l-a învins pe Gheorghe Flutur. S-a înscris în PSD din...
Newsweek
Ce categorie de pensionari iau 1.500 lei în plus la pensie la recalculare? Când s-au pensionat?
Digi FM
Anca Molnar, make-up artistul vedetelor, a murit la doar 35 de ani. Tânăra fusese diagnosticată cu o formă...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Ce crede Russell Crowe despre „Gladiator 2”: "E puțin inconfortabil". Mărturisirile neașteptate ale starului
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...