Victorie de etapă a lui Băsescu în faţa lui Dodon

Data actualizării: Data publicării:
traian basescu fb

O instanţă a suspendat, luni, decretul de retragere a cetăţeniei moldovene fostului preşedinte Traian Băsescu. La Chişinău, începutul lui 2016 a fost marcat de tensiuni între Preşedinţie, Guvern şi Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti, pe marginea statutului lui Traian Băsescu.

traian basescu fb

Judecătoria Chişinău a suspendat decretul preşedintelui Igor Dodon din 3 ianuarie 2017 prin care i-a fost ridicată cetăţenia moldovenească fostul preşedinte român Traian Băsescu, relatează Deschide.md, preluat de News.ro. Astfel, decretul lui Dodon nu mai are efect până când dosarul nu va fi judecat.

Decizia Judecătoriei, care are ca scop să evite consecinţele iremediabile care pot fi aduse reclamantului, adică lui Traian Băsescu, intră în vigoare imediat, dar poate fi contestată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău. De altfel, Preşedinţia a anunţat că va recurge la această cale de atac.

„Imediat cum vom primi actele instanţei vom veni cu o reacţie suplimentară, cu siguranţă vom contesta acţiunile instanţei la Curtea de Apel. Cu referire la prezentarea probelor să nu-şi facă griji, prevederile legale au fost respectate şi ceea ce vom demonstra”, a declarat consilierul şefului statului moldovean, Maxim Lebedinschi, citat de Unimedia şi News.ro.

Traian Băsescu şi soţia sa Maria au primit cetăţenia Republicii Moldova în luna octombrie a anului trecut. La începutul lunii ianuarie, preşedintele Igor Dodon a semnat un decret prin care i-a retras cetăţenia lui Băsescu.

Ulterior, fostul preşedinte român a atacat în judecată decretul lui Igor Dodon, iar în februarie Curtea Supremă de Justiţie a refuzat să examineze cererea lui Băsescu. CSJ a decis că solicitarea respectivă este de competenţa Judecătoriei Chişinău.

Probele la dosar vor trebui prezentate până la 2 mai 2017, iar primul termen de judecată este 16 mai 2017, la ora 10:00.

viewscntRetragerea ambasadorului de la Bucureşti

De la instalarea sa în funcţia de şef al statului, la sfârşitul anului trecut, Igor Dodon a depus toate eforturile pentru a-l lăsa pe Traian Băsescu fără cetăţenie. De altfel, aceasta a fost şi una din promisiunile sale de campanie, iar situaţia lui Băsescu s-a numărat printre primele iniţiative avute de Dodon ca preşedinte al ţării. 

La începutul acestui an, situaţia lui Băsescu a generat tensiuni între preşedintele Igor Dodon, Guvernul de la Chişinău şi ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea.

Prezent, în 9 ianuarie la emisiunea „24 de minute” de la Digi24.ro, ambasadorul Gribincea a declarat că disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, dar estima, pe baza celor spuse de unii experţi, că decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional.

În 10 ianuarie, liderul de la Chișinău a reacţionat dur şi a anunțat că va cere revocarea ambasadorului moldovean la București. 

Guvernul moldovean a refuzat, însă, să dea curs solicitării şefului statului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri