Video Momentul în care sistemul Iron Dome interceptează rachetele trase de palestinieni asupra Israelului

Data publicării:
sistemul israelian Iron Dome interceptează rachete trase de palestinieni din Fâșia Gaza
sistemul israelian Iron Dome interceptează rachete trase de palestinieni din Fâșia Gaza. Captură gif: Twitter

Pe rețelele sociale a fost publicată o înregistrare video care arată cum au fost interceptate rachetele trase în noaptea de miercuri spre joi de palestinieni asupra Israelului, de către sistemul Iron Dome. Miercuri seara, câteva zeci de rachete au fost trase din Fâşia Gaza spre teritoriul israelian, declanşând un baraj de artilerie din partea israeliană, urmat de noi atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza. De la primul tir de rachete, sirenele de avertizare au sunat în localităţile israeliene din jurul Fâşiei Gaza, dar şi la Beersheba şi Tel-Aviv. Serviciile de urgenţă israeliene nu au raportat răniţi. Înainte de ultimele salve, peste 270 de rachete fuseseră trase asupra Israelului, potrivit armatei israeliene.

Înregistrarea video, dată publicității de armata israeliană, arată lansarea interceptorilor Iron Dome și felul în care aceștia își „aleg” și distrug țintele vizate (rachetele palestiniene, în acest caz).

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Jihadul Islamic palestinian a anunţat joi moartea unuia din liderii săi militari, ucis într-un nou atac israelian asupra Fâşiei Gaza. Peste 20 de palestinieni, inclusiv civili, au fost uciși în urma atacurilor israeliene în ultimele zile. La rândul lor, palestinienii au lansat sute de rachete asupra Israelului, activând sirenele antiaeriene și sistemul Iron Dome.

Într-o declaraţie comună, grupările armate din Fâşia Gaza au declarat că au tras „sute de rachete”, promiţând „zile negre” "inamicului" israelian în cazul unei escaladări.

Iron Dome e un sistem de apărare antirachetă dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și tehnic al Statelor Unite. Procesul de interceptare a rachetelor de către Iron Dome este cvasi-automatizat: în momentul când un astfel de proiectil apare pe radarele Iron Dome, unitatea de comandă a bateriei analizează traiectoria proiectilului și „decide” dacă ținta „merită” să fie interceptată.

Fiecare sistem de lansare israelian Iron Dome include 20 de interceptori Tamir, cu o rază de acțiune 40 de kilometri. În cazul în care racheta nu zboară drept și trebuie să „manevreze” în jurul țintei, această rază se scurtează, automat. Costul unui interceptor variază între 20.000 și 100.000 de dolari. Comparativ, o rachetă artizanală Hamas are un „cost de fabricație” estimat între 500-600 de dolari.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri