Video Momentul în care temuta armă a lui Putin, care îți arde aerul din plămâni, a fost distrusă de ucraineni

Data actualizării: Data publicării:
lansator de rachete termobarice tos-1
Armele termobarice sunt proiectate pentru atacarea țintelor ascunse în tranșee, buncăre și alte fortificații. În poză: lansator rusesc de arme termobarice TOS-1. Foto: Profimedia Images

Un videoclip recent publicat arată cum armata ucraineană a reușit să distrugă un lansator de rachete termobarice care a făcut prăpăd pe linia frontului din Ucraina, scrie CNN. Arma, supranumită „Buratino”, poate smulge oxigenul din plămânii celor care se află în raza de acțiune în momentul detonării.

Filmarea a fost publicată de ucraineni pe Telegram. Atacul vine într-o perioadă în care Rusia ar pregăti o nouă ofensivă majoră la granițele Ucrainei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Lansatorul distrus era un TOS-1 sau TOS-1A, un sistem capabil să lanseze arme termobarice. Forțele ucrainene au specificat că lansatorul se afla în regiunea Donețk în momentul în care a fost lovit.

Bombele, cunoscute și ca bombe cu vid, sunt considerate foarte periculoase din cauza efectului lor devastator și imprecis.

Muniția acestor lansatoare funcționează în două etape: mai întâi dispersează un nor de combustibil în aer, care mai apoi este detonat, ceea ce creează o undă de șoc foarte puternică, scrie Insider.

lansator de rachete termobarice tos-1
Armele termobarice, cunoscute și ca bombe cu vid, sunt considerate foarte periculoase din cauza efectului lor devastator și imprecis. Foto: Profimedia Images

Potrivit unui studiu al CIA din 1993, chiar dacă a doua fază eșuează, prima fază poate fi la fel de letală, întrucât victimele inhalează combustibil aprins.

Armele sunt proiectate pentru atacarea țintelor ascunse în tranșee, buncăre și alte fortificații, notează Newsweek. Puterea devastatoare a armelor termobarice fac „imposibilă folosirea lor într-o zonă locuită fără a te expune riscului mare [de a provoca] victime civile”, a explicat expertul în tehnologie militară și de apărare, David Hambling.

„Singurul mod eficient de a le contracara este să le identifici, localizezi și să distrugi lansatoarelor înainte ca ele să poată fi puse în acțiune”, potrivit lui Hambling.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri