Video Momentul în care trupele de elită ale Iranului au sechestrat petrolierul britanic Stena Impero

Data actualizării: Data publicării:
petrolier britanic

Toţi cei 23 de membri de echipaj ai petrolierului sub pavilion britanic Stena Impero, sechestrat vineri de Iran, sunt în siguranţă şi în stare de sănătate bună, au asigurat duminică autorităţile portuare din provincia Hormozgan, transmite Reuters.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media



Directorul Organizaţiei maritime şi portuare iraniene din provincie, Allahmorad Afifipour, a precizat pentru televiziunea de stat că toţi cei 23 "se află la bordul navei, sunt în siguranţă şi sănătoşi, în portul Bandar Abbas".

Între timp, Gardienii Revoluţiei - trupele de elită ale Teheranului - au publicat imagini din timpul operaţiunii de sechestrare a navei cu 23 de persoane la bord.

Între timp, compania suedeză Stena Bulk, care deține nava, a anunțat că pregătește o solicitare oficială către autoritățile iraniene pentru ca reprezentanții săi să poată să ia legătura cu membrii echipajului. Persoanele aflate la bordul petrolierului provin din India, Letonia, Filipine și Rusia.

Marea Britanie a denunţat drept un "gest ostil" confiscarea petrolierului vineri, în strâmtoarea Ormuz şi a respins explicaţia Teheranului că nava fusese implicată într-un accident.

Membrii de echipaj sunt din India, Letonia, Filipine şi Rusia, menţionează Reuters.

Echipajul este alcătuit din 18 cetăţeni indieni şi alţi cinci din Rusia, Filipine, Lituania şi din alte ţări, a spus Afifipour.

Stena Impero a fost dus la Bandar Abbas vineri seara de forţele navale ale Gărzilor Revoluţionare şi anchetarea accidentului a început sâmbătă, a mai declarat Afifipour, potrivit agenţiei Fars.

Marea Britanie a anunţat anterior că este în căutare urgentă de informaţii despre petrolier, care se îndrepta spre un port din Arabia Saudită şi brusc şi-a schimbat cursul după trecerea prin strâmtoarea de la intrarea în Golful Persic.

Relaţiile deja încordate dintre Iran şi Occident au devenit din ce în ce mai tensionate de când marina britanică a capturat petrolierul iranian Grace 1 în Gibraltar, pe 4 iulie, sub suspiciunea de contrabandă cu petrol către Siria, ceea ce încalcă sancţiunile UE.

Un alt petrolier sechestrat vineri de Iran în Golf, Mesdar, sub pavilion liberian, a fost eliberat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri