Video Momentul în care un iaht este atacat de 4 balene ucigașe: „Barca s-a zguduit din senin și s-a rotit la 180 de grade”

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
balene
Momentul în care un iaht este atacat de 4 balene ucigașe. Foto: Digi24

Balenele ucigașe, în largul mării, sunt o imagine uimitoare. O încântare de la distanță, dar de aproape pot fi terifiante. În largul coastei Gibraltarului, două bărci au fost amenințate de orci în timpul ultimei etape a competiției Ocean Race. Balenele ucigașe s-au izbit de vase. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.

„O balenă ucigașă!” E coșmarul oricărui marinar: o orcă adultă atacă o barcă, în largul coastelor Spaniei.

Mamiferul este suficient de puternic să avarieze iahtul cu vele sau, în cel mai rău caz, să-l răstoarne.

I s-a întâmplat și lui Rafael Martinez. El și soția lui au 30 de ani de experiență pe mare, iar cuplul din Cadiz nu se sperie ușor. Dar întâlnirea cu orcile a fost îngrozitoare.

Rafael Martinez, marinar: Barca s-a zguduit din senin și s-a rotit la 180 de grade, îndreptată spre nord. Atunci, soția mea a zărit balenele ucigașe. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să cer ajutor Pazei de Coastă. Atunci când un animal atât de mare îți atacă barca și nu știi cât timp va dura, orice se poate întâmpla.

Temerile sunt tot mai mari pe coasta atlantică a Spaniei și Portugaliei. Peste 300 de incidente au fost înregistrate în ultimii doi ani.

Marinarii spun că Paza de Coastă spaniolă trebuie să lanseze zilnic operațiuni de salvare pentru persoanele ale căror bărci au fost avariate de orci.

Echipajul unei ambarcațiuni a filmat scenele dramatice. Balenele ucigașe sunt prădători care pot cântări până la șapte tone. Patru orci au împins iahtul înainte și înapoi ca pe o jucărie. Păreau să acorde o atenție specială cârmei.

„Nimeni n-o să creadă asta! De fiecare dată când merg pe o parte, balena se duce pe cealaltă”, se aude un marinar în înregistrare.

Mamiferele marine au asediat barca aproape două ore. Oamenii de știință preferă să numească aceste evenimente „întâlniri”. Dar Rafael Martinez și majoritatea marinarilor le numesc „atacuri”.

Rafael Martinez, marinar: La un moment dat, am simțit că intru în panică; orcile atacau de un sfert de oră și, deodată, am văzut o bucată din cârmă plutind în spatele nostru.

Fără cârmă, ambarcațiunea e imposibil de condus. Cea mai importantă întrebare este de ce fac orcile așa ceva.

Dori Fernandez, soția lui Rafael: Au pățit ceva care le-a destabilizat complet. E ca și cum au luat-o razna.

În portul Conil de la Frontera, localnicii spun că orcile devin agresive din cauza competiției pentru mâncare. Atât prădătorii marini, cât și pescarii vânează tonul roșu. Activiștii pentru drepturile animalelor spun că în lupta pentru pradă, pescarii au rănit orcile cu harpoanele. Dar aceștia au o altă teorie.

Antonio Rodriguez, pescar: Credem că un marinar a rănit accidental un pui de orcă. De aceea, animalele atacă acum partea de dedesubt a bărcilor. Asta nu s-a mai întâmplat niciodată înainte.

Cercetătorul Ezequiel Andreu preferă să evite cuvântul „atac”. Crede că în zona Peninsulei Iberice au mai rămas doar aproximativ 40 de orci, iar protejarea acestei specii pe cale de dispariție este o prioritate.

Ezequiel Andreu, biolog marin: E foarte greu să găsim cauza, dar ceea ce putem spune cu o mare probabilitate este că e legat de interacțiunea cu oamenii. Credem că este un comportament învățat în timp și transmis restului grupului.

Cei mai mulți marinari nu sunt mulțumiți de explicații. Spun că oamenii de știință și autoritățile nu fac suficient pentru le a asigura securitatea.

Rafael Martinez crede că animalele ar trebui monitorizate cu dispozitive GPS. Se teme că dacă nu se face nimic, într-o bună zi o balenă ar putea fi ucisă.

Rafael Martinez, marinar: Dacă barca și viața îți sunt puse în pericol, atunci te aperi! Îmi pare rău pentru aceste mamifere, dar dacă e să aleg între viața mea și a lor, atunci o aleg pe a mea. Dar nu ar trebui să se ajungă niciodată la asta - avem nevoie de soluții pentru rezolvarea problemei.

Cuplul vrea să continue să navigheze, însă își dorește să evite cu orice preț o nouă întâlnire cu balenele ucigașe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri