Aplicația TikTok a fost interzisă pe telefoanele personale într-un stat din SUA

Data actualizării: Data publicării:
Aplicația TikTok văzută pe un telefon mobil pe fundalul unui steag american.
Descărcarea TikTok ar putea deveni ilegală de anul viitor în statul american Montana. Foto: Profimedia Images

Montana a devenit primul stat american care a votat o lege prin care este interzisă descărcarea aplicației TikTok pe dispozitivele personale, măsura urmând să intre în vigoare de anul viitor, scrie BBC.

Legea a primit 54 de voturi pentru și 43 împotrivă, iar dacă va fi semnată de guvernatorul Greg Gianforte va putea fi aplicată. Gianforte, un republican, s-a numărat printre guvernatorii care au interzis folosirea aplicației de către angajații statului și este de așteptat să aprobe legea.

Aceasta le interzice furnizorilor de aplicații să ofere la descărcare TikTok însă nu le interzice persoanelor care au deja aplicația instalată să o folosească.

Cei care încalcă legea riscă amenzi de până la 10.000 de dolari.

ByteDance, compania care deține TikTok a sugerat că va ataca legea în instanță.

"Cei care au promovat legea au recunoscut că nu au niciun plan fiabil de a operaționaliza această încercare de a cenzura vocile americane și că statutul constituțional al legii va fi decis de instanțe", a declarat un purtător de cuvânt al TikTok.

"Vom continua să luptăm în numele utilizatorilor și creatorilor TikTok din Montana ale căror mijloace de a-și câștiga traiul și drepturi garantate de primul amendament sunt amenințate prin această revoltătoare depășire de atribuții", a declarat purtătorul de cuvânt.

Guvernele din multe țări, inclusiv cel al SUA, au interzis folosirea TikTok pe dispozitivele de serviciu ale angajaților la stat pe fondul temerilor că datele colectate prin această aplicație sunt folosite de guvernul chinez.

Luna trecută, guvernul american a cerut ByteDance să-şi vândă acţiunile TikTok către o companie care nu are legături cu Beijingul, în caz contrar aplicația urmând să fie interzisă în SUA.

Directorul FBI Christopher Wray a declarat într-o comisie senatorială că aplicația ridică multe îngrijorări privind securitatea.

Însă legea votată în Montana a fost criticată de jucătorii din industrie.

Carl Szabo, vicepreședintele NetChoice, o asociere a furnizorilor de servicii online, printre care și TikTok, a spus că legea "stabilește un precedent periculos prin care guvernul poate încerca să interzică afaceri fără dovezi clare ale unor infracțiuni".

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri