Șeful TikTok a fost pus la zid în timpul audierilor din Congresul SUA: "TikTok este o armă a Partidului Comunist Chinez"

Data publicării:
Directorul general al TikTok, Shou Chew, este audiat în Congresul SUA pe 23 martie 2023.
Shou Chew, directorul general al TikTok, a fost audiat în Congresul SUA. Foto: Profimedia Images

Shou Chew, directorul general al rețelei de socializare TikTok, a apărut joi în fața Comisiei pentru Energie și Comerț din Congresul american unde a fost interogat cu privire la securitatea datelor și siguranța utilizatorilor, rețeaua de socializare fiind acuzată, printre altele, că este "o armă a Partidului Comunist Chinez" și că promovează comportamente periculoase în rândul tinerilor, scrie BBC.

Audierea vine în contextul în care SUA cer companiei ByteDance, care are pachetul majoritar de acțiuni la TikTok, să vândă rețeaua de socializare unei companii din afara Chinei. În caz contrar, TikTok ar putea fi interzis în SUA.

În deschiderea audierilor, președinta Comisiei pentru Energie și Comerț, Cathy McMorris Rodgers, i-a transmis direct lui Shou Chew că TikTok ar trebui să fie interzis.

"Nu credem că TikTok va îmbrățișa vreodată valorile americane, valori ce țin de libertate, drepturile omului și inovație. Platforma dumneavoastră ar trebui să fie interzisă. Mă aștept ca astăzi să ziceți orice pentru a evita acest deznodământ... Nu vă credem. De fapt, pe măsură ce sărbătoriți faptul că aveți 150 de milioane de utilizatori americani de TikTok, devine clar că Congresul trebuie să acționeze de urgență. Vorbim de 150 de milioane de americani de la care (Partidul Comunist Chinez n.r.) poate aduna informații sensibile", a spus Cathy McMorris Rodgers, potrivit CNN.

Șeful TikTok dă asigurări că datele americanilor vor fi protejate

Shou Chew a dat asigurări în fața Comisiei că guvernul chinez nu s-a amestecat niciodată în afacerile companiei. Acesta a spus că 60% din ByteDance, care deține rețeaua de socializare, aparține unor companii internaționale.

Potrivit CNN și BBC, însă, directorul general al TikTok a avut dificultăți mari să vorbească în timpul audierilor, deoarece a fost în mod constant întrerupt.

"Partidul Comunist Chinez crede că are ultimul cuvânt de spus în privința companiei dumneavoastră", a fost replica republicanului Michael Burgess, în timp ce Shou Chew dădea aceste explicații.

Președinta Comisiei, Cathy McMorris Rodgers, a continuat în aceeași linie.

"Pentru americanii care ne urmăresc, ascultați: TikTok este o armă a Partidului Comunist Chinez care este folosită să vă spioneze, să manipuleze ceea ce vedeți și pentru a exploata generațiile viitoare", a declarat aceasta.

Într-un schimb de replici cu membra comisiei Anna Eshoo, directorul general al TikTok a spus că datele americanilor vor fi protejate după implementarea proiectului Texas.

Proiectul Texas prevede o supraveghere a guvernului SUA și a unor companii terțe, precum Oracle, asupra practicilor TikTok în Statele Unite.

"Nu am văzut nicio dovadă că guvernul Chinei are acces la aceste date. Nu ni le-au cerut niciodată, nu le-am furnizat", a spus Shou Chew.

"Mi se pare ridicol", a replicat Anna Eshoo.

"Angajamentul nostru este să mutăm datele (TikTok n.r.) în Statele Unite, să le stocăm pe teritoriul american, cu ajutorul unei companii americane sub supravegherea personalului american", a continuat Shou Chew.

"Nu cred că ați spus sau făcut nimic pentru a ne convinge", a replicat Anna Eshoo.

TikTok ar pune în pericol tinerii

Frank Pallone, un alt membru al comisiei, i-a reproșat lui Shou Chew că TikTok promovează conținut periculos pentru tineri. În timpul audierilor, a fost prezentat cazul unui adolescent care s-a sinucis după ce ar fi văzut pe TikTok conținut care promova automutilarea.

"Copiii și adolescenții sunt în special vulnerabili. Folosirea rețelelor media interactive și a dispozitivelor digitale sunt asociate cu un nivel ridicat de depresie în rândul elevilor. Cercetările arată că algoritmii TikTok recomandă adolescenților clipuri video care exacerbează sentimentele de stres emoțional, inclusiv videoclipuri care promovează sinuciderea, automutilarea și tulburările alimentare", a spus Frank Pallone.

Temerile că TikTok colectează date care ar ajunge la agențiile guvernamentale chineze au determinat SUA și mai multe state europene să interzică folosirea rețelei pe dispozitivele angajaților din sectorul public.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri