Nancy Pelosi, editorial în Washington Post: De ce conduc o delegație a Congresului în Taiwan

Data actualizării: Data publicării:
Press conference condeming Republican defeat of the Honoring Our PACT Act at Capitol, Washington, United States - 28 Jul 2022
Vizita în Taiwan reprezintă o piatră de temelie a carierei pentru Nancy Pelosi, care își folosește din ce în ce mai mult poziția în Congres ca emisar al SUA pe scena globală. Foto: Profimedia Images

La scurt timp după ce avionul în care se afla Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan pe aeroportul din Taipei, cotidianul american Washington Post a publicat un articol de opinie al președintei Camerei Reprezentanților din SUA.

avion pelosi
Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan. Foto: Profimedia images

În urmă cu aproximativ 43 de ani, Congresul Statelor Unite a adoptat cu o majoritate covârșitoare Legea relațiilor cu Taiwan, unul dintre cei mai importanți piloni ai politicii externe a SUA în Asia-Pacific. Președintele Jimmy Carter a semnat legea. 

Legea relațiilor cu Taiwan a stabilit angajamentul Americii față de un Taiwan democratic, oferind cadrul pentru o relație economică și diplomatică care a înflorit rapid și s-a bazat pe un stâns parteneriat. Legea a încurajat o prietenie profundă și înrădăcinată în interese și valori comune precum: autodeterminarea și autoguvernarea, democrația și libertatea, demnitatea umană și drepturile omului.

Legea a reprezentat un jurământ solemn din partea Statelor Unite de a sprijini apărarea Taiwanului: „se ia în considerare orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât pașnice... o amenințare la adresa păcii și securității zonei Pacificului de Vest reprezintă o mare îngrijorare pentru Statele Unite". 

Astăzi, America trebuie să-și amintească acel jurământ. Trebuie să fim alături de Taiwan, care este o insulă a rezistenței. Taiwan este un lider în materie de guvernare: în prezent, în abordarea pandemiei de covid-19 și în susținerea conservării mediului și a acțiunii climatice. 

Taiwan este un lider în ceea ce privește pacea, securitatea și dinamismul economic, promovat prin spirit antreprenorial, o cultură a inovației și o pricepere tehnologică care sunt de invidiat în toată lumea. 

Cu toate acestea, în mod tulburător, această democrație vibrantă și robustă, numită una dintre cele mai libere din lume de către Freedom House și condusă cu mândrie de o femeie, președintele Tsai Ing-wen, este amenințată.

În ultimii ani, Beijingul a intensificat dramatic tensiunile în ceea ce privește Taiwanul. Republica Populară Chineză (RPC) a intensificat patrulele de avioane de luptă și avioane de supraveghere în apropierea și chiar peste zona de apărare aeriană a Taiwanului, ceea ce a făcut ca Departamentul de Apărare al SUA să concluzioneze că armata Chinei „se pregătește probabil pentru o situație de unificare a Taiwanului cu RPC prin forță”.

RPC a dus lupta și în spațiul cibernetic, lansând zilnic zeci de atacuri împotriva agențiilor guvernamentale din Taiwan. În același timp, Beijingul constrânge Taiwanul din punct de vedere economic, făcând presiuni pe companiile globale să întrerupă legăturile cu insula și intimidând în același timp țările care cooperează cu Taiwan.

În fața agresiunii accelerate a Partidului Comunist Chinez (PCC), vizita delegației noastre Congresului ar trebui văzută ca o declarație fără echivoc că America este alături de Taiwan, partenerul nostru democratic, în timp ce acesta se apără pe sine și libertatea sa.

Vizita noastră nu contrazice în niciun caz politica de lungă durată a unei singure Chine, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan din 1979, de comunicatele comune SUA-China și de cele șase asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul.

Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai largă în Pacific, inclusiv în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, axată pe securitate reciprocă, parteneriat economic și guvernare democratică. 

Discuțiile noastre cu partenerii noștri din Taiwan se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru insulă și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise.

Solidaritatea Americii cu Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând, nu numai pentru cei 23 de milioane de oameni ai insulei, ci și pentru milioane de alți oameni oprimați și amenințați de RPC.

În urmă cu treizeci de ani, am călătorit într-o delegație bipartizană a Congresului american în China, unde, în Piața Tiananmen, am desfășurat un banner alb-negru pe care scria: „Celor care au murit pentru democrație în China”.

Poliția în uniformă ne-a urmărit când ieșeam din piață. De atunci, istoricul Beijingului în domeniul drepturilor omului și nerespectarea statului de drept continuă, în timp ce președintele Xi Jinping își întărește puterea.

Reprimarea brutală a PCC împotriva libertăților politice și a drepturilor omului din Hong Kong, chiar arestarea cardinalului catolic Joseph Zen, a aruncat promisiunile „o țară, două sisteme” la coșul de gunoi. 

În Tibet, PCC a condus de mult timp o campanie de ștergere a limbii, culturii, religiei și identității poporului tibetan.

În Xinjiang, Beijingul comite genocid împotriva uigurilor musulmani și a altor minorități. Și pe tot continentul, PCC continuă să țintească și să aresteze activiști, lideri ai libertății religioase și alții cetățeni care îndrăznesc să sfideze regimul.

Nu putem sta pe loc în timp ce PCC continuă să amenințe Taiwan și democrația însăși. Într-adevăr, facem această călătorie într-un moment în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație

Pe măsură ce Rusia își poartă războiul ilegal și premeditat împotriva Ucrainei, ucigând mii de nevinovați, inclusiv copii, este esențial ca America și aliații noștri să declare în mod foarte clar că nu cedăm niciodată în fața autocrațiilor.

Când am condus o delegație a Congresului la Kiev, în luna aprilie, vizita la cel mai înalt nivel al SUA în națiunea asediată (de ruși), i-am transmis președintelui Volodimir Zelenski că am admirat apărarea poporului său pentru democrație în Ucraina și pentru democrație în întreaga lume.

Călătorind în Taiwan, ne onorăm angajamentul față de democrație, reafirmând că libertățile Taiwanului, precum și toate democrațiile, trebuie respectate.

Citește și: Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan lovește în piața semiconductorilor

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri